Felolvasószínház – Ugron Zsolna: Hollóasszony. A Várkert Bazár előadása.

A Szilágyi Erzsébet titokzatos alakját középpontba állító történelmi regény képezte az alapját annak az egyfelvonásos drámának, amelyet Seres Tamás rendezésében Kolozsváron is láthatunk.

Ugron Zsolna nevét nem kell bemutatni a nagyérdeműnek: riporterként és televíziós személyiségként, erdélyi „úrilányként” és népszerű történelmi regénysorozata révén egyaránt rászolgált arra, hogy a Kolozsvári Magyar Napok visszatérő vendége legyen. Annál is inkább, mivel az írónő Kolozsváron született, és ezer szállal kötődik Erdélyhez.

Hollóasszony című regénye alapján Seres Tamás egy egyfelvonásos drámát készített, melyet interaktív felolvasószínház formájában idén májusban mutattak be Budapesten, a Várkert Bazár saját produkciójaként, illetve a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. támogatásával.

A Szilágyi Erzsébet életét feldolgozó műben korabeli szemtanúk mesélnek egyéni nézőpontokból a Hunyadiak felemelkedéséről. A történet nemcsak egy rendkívüli asszony életéről szól, kiderül, hogy sokszor vérveríték sem elegendő a dinasztiaépítéshez, és az is, miért bujkál a boldogság az elszántak elől.

A történészek mindössze annyiban bizonyosak, hogy Szilágyi Erzsébet 1410-ben vagy azután született, szülei ennek az évnek a telén házasodtak össze, és halálának idejére is csak következtetni lehet. Ami a kettő között történt vele, arról nem tudunk sokat. Kortársai elvétve említik írásaikban, halvány, elnagyolt képet rajzolva róla. Szilágyi Erzsébet az 1428-as évben találkozott Hunyadi Jánossal. A férfival, akiről úgy tudjuk, beleírta Erzsébet nevét a magyar történelembe.

A történet, bár ismert történelmi eseményekről is mesél, az írói képzelet szüleménye. Időnként  elkanyarodik a vélt valóságtól. A regény a címét onnan kapta, hogy egy népi hiedelem szerint ha egy holló fehér fiókákat költ, azokat magára hagyja, nem táplálja. Csak nagypénteken tér vissza hozzájuk: megmosdatja és etetni kezdi azt, amelyiknek addigra fekete már a tollazata. A mondának szinte semmilyen tudományos alapja nincs. Az ellenben igaz, hogy a fiatal madarak csapatokban repülnek és élnek egészen a párválasztásig. Azután a hím és a tojó életük végéig együtt védik közös területüket.

A címszerepben Hámori Gabriella, a további karaktereket Farkas Franciska, Lukáts Andor és Trill Zsolt szólaltatják meg. Az író, narrátor szerepében maga a szerző, Ugron Zsolna látható, hallható.

A Várkert Bazár produkciója

Az előadás a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. és a Várkert Bazár támogatásával jött létre.