Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum 1963 óta működik mint országos gyűjtőkörű múzeum, 2012. július 1-jétől a Nemzeti Sportközpontok Igazgatóságaként.

Az ország egyetlen teljes jogkörű sportmúzeuma. Gyűjtőterülete elsősorban a mindenkori Magyarország, de magyar vonatkozásokban kiterjed az egész világra.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum gyűjteménye európai hírű, nyilvántartott mennyisége meghaladja a nyolcszázezer múzeumi tételt, amely az olimpiai aranyérmektől, trófeáktól a fotó- és levéltári dokumentumokig felöleli valamennyi dokumentum- és tárgytípust.

Az elmúlt negyedszázadban a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum mintegy kétszáz kiállítást rendezett, köztük olyan jelentős sportágak történetét bemutatókat is, mint az atlétika, birkózás, evezés, kerékpározás, labdarúgás, vívás, turistaság; olyan átfogó, tematikus kiállításokat, mint a cserkész-, a testnevelés-történeti vagy a Nők a magyar Sportban, a Magyar Sportmúzeum kincsei , a Melbourne ’56, a Jews in Hungarian Sports (Tel-Aviv) stb. címeket viselők.

Kiemelkedő jelentőséggel bír az 1995-ben Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeumban való bemutatkozásunk és a Magyarok az Olimpiai Játékokon című kiállítás éppúgy, mint a Sydney-ben, Párizsban, Szingapúrban rendezett bemutatók.

Vándorkiállításaink is nagy sikerrel járják a Kárpát-medence városait (Magyar Sportolók – sportoló magyarok) és hazai településeinket (Olimpia és nevelés, Népi Játékok, Teniszvilág Magyarországon, Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség 100 éve, Magyarok az újkori olimpiákon – Olimpia történeti kiállítás, Klebelsberg, a „sportminiszter”).

Az elmúlt évek legsikeresebb kiállításai közé tartozik a Hódolat a bajnoknak! – Hemző Károly fotókiállítása, a Stadion történetét bemutató, illetve a Nemzeti Galériával közösen életre hívott kiállítás.

Jelenleg a Magyar Olimpiai sikerek és a Kolozsvárhoz is kötődő, Vermes Lajos, az első magyar sportfényképész és a „palicsi olimpiák” megteremtője című kiállítások látogathatók.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum állandó kiállítása a magyar turistaság történetét eleveníti meg Dobogókő-Pilisszentkereszten.

A kamarakiállítások helyszíne a Papp László Sportaréna mellett, a SportAgórán található (1146 Budapest, Ifjúság útja 2).

 

www.sportmuzeum.hu

Nyitvatartás: keddtől szombatig 10 és 17 óra között.

Telefon: (+36 1) 471-4350 e-mail: info@sportmuzeum.hu

Kiállítóhely: SportAgóra 1146 Budapest, Ifjúság útja 2