Pál Utcai Fiúk koncert

Punkos fiúk a Pál utcából

Az 1983-ban alakult zenekar egy szigetszentmiklósi garázssorról indult. A lakótelepi suhancok úgy döntöttek, hogy nem kukaborogatással múlatják fiatal éveiket a betonrengetegben, hanem zenekart alapítanak. Az együttes a kezdeti években és a többszöri szünet után is folyamatosan formálódott, alapító tagok léptek le, és új tagok csatlakoztak.

1985-ben a csapat már túl volt az első koncerteken. Ekkor még az volt a koncepció, hogy minden bulira más nevet találtak ki, így volt, hogy Szabadidő Központ, Csak Ma vagy éppen a rejtélyes WKPT néven léptek föl. Egy alkalommal a Pál Utcai Fiúk (PUF) is sorra került, amely végül megmaradt.

A zenekar 1985–87 között azelőtt vált ismertté, hogy megjelent volna az első lemezük, ugyanis egy saját maguknak és barátaiknak felvett kazetta kalózmásolatként járta be az országot. Egyre több meghívást kaptak az ország különböző részeiről. A „profivá” válás ellenére továbbra is baráti társaságként funkcionáltak, egyre nagyobb biztonsággal mozogtak a színpadon, és baráti kapcsolatot alakítottak ki más zenekarokkal is. A rendszerváltás idejére már jelentős rajongótáborral rendelkeztek az egész országban, és a kiadók sorra keresték meg őket lemezszerződésekkel.

1990-ben végre megjelent az első lemez Ha jön az álom… címmel, majd évente új albummal jelentkeztek, ami nem csoda, hiszen az előző hét évben csak gyűltek és gyűltek a dalok. 1993-ban Szerelemharc című albumuk elnyerte a MAHASZ Aranyzsiráf díját. Vendégzenekarokkal, például a Kispál és a Borzzal adtak teltházas nagykoncerteket. A hirtelen jött siker váratlanul érte a zenekart, amely nem akarta felvállalni a kiadó és a menedzsment által elvárt sztárzenekari státuszt, ezért néhány éves csönd következett, amikor legfeljebb klubfellépéseket vállaltak.

2000 tavaszán – hét hosszú év után – végre újra stúdióba vonultak, hogy az ezredforduló egyik fontos, modern hangzásvilágú magyar lemezét felvegyék. Csendes és passzív, illetve termékeny és mozgalmas időszakok váltogatták egymást. Nyolc évvel később az 1G Records gondozásában rögzítették soron következő albumukat, amely – a lemez egyik leghúzósabb száma után, illetve a sok állatos dalcím miatt – a Legelő címet kapta. A  25. évét ünneplő Pál Utcai Fiúk zenekar 2008. október 10-én a Petőfi Csarnokban tartotta jubileumi koncertjét, amely az album lemezbemutató koncertje is volt egyben. A Legelő című lemezt a szakma az aktuális Fonogram-díjra is jelölte.

A zenekar jelenleg is folyamatosan koncertezik, közben pedig egy új album anyagán dolgozik.

A zenekar jelenlegi tagjai: Leskovics Gábor – gitár, ének (1983 óta), Potondi Anikó – ének (1984 óta), Varga László – basszusgitár (2008 óta), Molnár Balázs – gitár (1997 óta) és Farkas Zoltán – dob (1998 óta).

Honlap: www.palutcaifiuk.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/palutcaifiuk