Szaxofon-orgona koncert. Előadók: Rémán Zoltán (szaxofon), Potyó István (orgona)

Nem mindennapi hangszeres duett koncertre kerül sor a Szent Mihály templomban augusztus 13-án este 7 órától. Amíg a hangszerek királynője, az orgona, középkortól kezdve napjainkig a templomi muziska leggyakoribb kísérője, addig a 19. században feltalált szaxofon elsősorban a dzsessz zene fontos eleme. Hogyan talál egymásra a két hangszer a zenei műalkotásokban? Ebbe a rendkivűli hangzásvilágba hívjuk a kedves hallgatókat, hogy a templom gótikus falaki között, a két hangszer hangszínének különös egymásra találásának örvendhessenek, modern harmóniák és dallamok révén. Műsoron: Samuel Barber, Gabriel Fauré, Denis Bedard és Ad Wammes művei.

 

Réman Zoltán, a Kolozsvári Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera zenekarainak klarinét- és szaxofonművésze, aki 1967-ben született Brassóban. Tanulmányait a kolozsvári zeneakadémián végezte, országos szakmai versenyek díjazottja. Zenekari tevékenysége mellett aktívan tart szaxofon-, illetve klarinétszólóesteket, alapítótagja a Transylvanian Saxophone Quartet kamaraegyüttesnek, de gyakran koncertezik szólistaként is itthoni zenekarokkal és külföldön egyaránt. Réman Zoltán a 19–20. századi szaxofondarabok kiváló ismerője, emellett rendkívül jelentős klarinétrepertoárt is magáénak tudhat. 1997-től a bécsi Europa Symphony, 2007 óta pedig a Philharmonie Der Nationen tagja. 2000 és 2009 között a Nagyváradi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarának hangszeres művésze volt.  Szólistaként számos zenekar élén szerpelhetett, illetve rendszeres meghívottja a marosvásárhelyi Tiberius és Decameron kamarazene fesztiváloknak.  2015-től a kolozsvári Zeneakadémia klasszikus szaxofon tanára és a székelyföldi Filharmónia klarinét szólamvezetője.

 

Potyó István 1983-ban született Brassóban és ugyanitt kezdte el zenei tanulmányait a Zenelíceum zongora szakán Margareta Ordean tanárnő osztályában. 2001-ben kántori diplomát szerzett Gyulafehérváron. 2002 és 2006 között egyetemi hallgató, először a brassói Zene Egyetemen majd a kolozsvári Konzervatórium Zenepedagógia szakán. Ugyancsak 2002-től egészen 2004 nyaráig a brassói ferences templom kántora. Karvezetői tevékenysége révén sok településen koncertezhetett a brassó-bolonyai Ifjúsági Kolping kórussal. 2004 júliusától a kolozsvári Szent Mihály templom kántor-karnagya. Az orgonajátszás művészetét dr. Erich Türk egyetemi docenstől tanulhatta el, és 2006-tól kezdve több helyen tartott hangversenyeket Erdély szerte. Karmesterként a kolozsvári főtéri templom Szent Cecília kórussal és kamarazenekarral az egyházi zene számtalan gyöngyszemeit mutattathatta be liturgiák illetve koncertek alkalmával, különös tekintettel az erdélyi zeneszerzők alkotásaira. 2006-tól 2008-ig magiszteri képzésben részesült, majd 2012-ben védhette meg doktori dolgozatát az erdélyi egyházzenéről. 2015-ben került sor Ruzitska György orgonaműveinek összkiadására Erich Türk orgonaművésszel közösen.