Szikora Róbert és az R-GO koncert – 8. kolozsvári magyar napok

Szikora Róbert és az R-GO koncert

A csikidam-életérzés újra meghódítja Kolozsvárt

Szikora Róbert az 1970-as évek óta meghatározó és stílusteremtő személyisége a magyar könnyűzenei életnek. A legendás Hungária tagjaként indult felfelé ívelő zenei pályafutása, mely zenekar a beat és a rock and roll stílusok első magyarországi zászlóvivője volt. A Fenyő Miklósékkal való 1982-es szakítás után egykori barátjával és zenésztársával, Környei Attilával megalakítják az R-GO együttest.

Szikora eredeti szándékai szerint az R-GO harmincas évekbeli kávéházi zenét játszott volna, de felmerült a punk is. Végül egy teljesen új stílust alakítottak ki, az úgynevezett csikidamot, mely a dallamos latin-amerikai muzsika, a funky és a keményebb rockos ritmusok találkozása. Színpadi megjelenésük a harmincas évek rejtői idegenlégiós korszakának külsőségeit vegyíti az aktuális trendekkel.

Az együttes fellépéseinek meghatározó eleme már a kezdetektől fogva a két szinkronban mozgó táncoslány, az R-GO gidák. 1983-ban kialakított mozgásuk, a gidatánc alapjai 34 év után, többszöri tagcsere után is változatlanok. Ezekben az években Szikoráék megnyerték az év zenekara, az év lemeze, az év énekese címeket, miközben több mint egymillió lemezt adtak el.

Az együttesnek több korszaka is volt. 1987-ben a zenekar tagjai lecserélődnek, többek között Környei Attila is távozik a csapatból. Ezt követően Szikora Róbert eltávolodik a csikidamtól. A rendszerváltozás után az újraalakult R-GO együttes – a proletariátus világába tett kitérő után –magyar népzenei alapú popzenét játszik, a közönség igényeit szem előtt tartva azonban hamarosan visszatér a csikidam-életérzéshez.

Szikora Róbert szóló- és szerzői karrierje az 1990-es években indult: a Moho Sapiensszel közösen írta az Angyalbőrben című televíziós sorozat zenéjét és dalait, az ez alapján készült R-GO album platinalemez lett. 1994-ben a sikerek ellenére az R-GO feloszlott, és immár csak alkalmi eseményekre állt újra össze. Ettől függetlenül az önálló albumokkal jelentkező Szikora Róbert és az együttes tagjai továbbra is a magyarországi popzene emblematikus személyiségei maradtak. Új felállásban rendszeresen koncerteztek Magyarországon és külföldön, ugyanakkor szívesen tettek látogatást a határon túli közösségeknél is. 2003 után új albumokkal is jelentkeztek, tovább dübörgött a csikidam, ismét előkerültek az együttes stílusára jellemző panamakalapok, jelvények, sípzsinórok.

Szikora Róbert ugyanakkor musicalek szerzőjeként és egy tehetségkutató műsor mentoraként is bemutatkozott.  Számos elismeréssel, és kitüntetéssel büszkélkedhet, melyek közül a négyszeres életműdíjra és a Magyar Érdemrend Lovagkereszt díjára a legbüszkébb.

A R-GO jövőre ünnepli megalapításának 35. évfordulóját, ebből az alkalomból születésnapi megakoncerttel készülnek a budapesti sportarénában.

Olyan örökzöld slágerek köthetőek Szikora Róberthez, illetve a zenekarhoz, mint például a Létezem, az Amulett, Szeretlek is + nem is, Rég várok valakire vagy a Ballag a katona.

A zenekar tagjai: Szikora Róbert (ének), Jülek Erik (dob), Lippényi Gábor (billentyűs, szaxofon), Solti Ferenc (basszusgitár), Szabó Márton (gitár), Tar Gergely (konga), Gyurom Natália (gida) és Oláh Szabina (gida).

Honlap: http://www.r-go.hu/