Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely

A Kecskeméti Katona József Múzeum Szórakaténusz Játékmúzeuma és Műhelye tavaly volt 35 éves. Az országos gyűjtőkörű szakmúzeum alapfeladatai közé tartozik a magyar és az egyetemes játékkultúra tárgyi és szellemi értékeinek gyűjtése, tudományos feldolgozása.
Az ősi eredetű csigacsont játékoktól a népi játék tárgyakon és a polgári élet játékvilágán át a környező országok és távoli népek játékkultúrájának tárgyai és hagyományai is fellelhetők gyűjteményünkben. A családi hagyatékok különleges hátteret rajzolnak az egyes tárgyak mögé a 19. század második felének és a 20. század első évtizedeinek polgári életéről. Gyűjteményük folyamatosan gyarapodik egyedi iparművészeti és kézműves játékokkal is.

A hozzánk látogatók műhelyünkben kipróbálhatják a játékkészítést. A kézműves tevékenységek mellett az Aprók Tánca, a Sárkányeresztő Találkozó és a Társasjáték napok és szakmai workshopok tartoznak állandó programjaink közé.

 

A négy nap során sátrunkban kipróbálhatsz hasonmás régi játékokat. Emellett készíthetsz saját társasjátékot, rongylabdát, filc állatkákat, szélforgót, horgászjátékot és papírkaleidoszkópot, valamint játéktörténeti kvízünkkel érdekességeket tudhatsz meg a játékok világáról.