mENTÉS mÁSKÉPP: műemlékeink diákszemmel

Kolozsváron járva naponta elsétálunk egy-egy híresebb épület, szoborcsoport, fontosabb történelmi helyszín mellett, sokszor fel sem fogva, mekkora értékek közelében járunk. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az Örökségünk őrei találkozásából azonban olyan kiállítás született meg, mely gyakran humoros, néha talán egy árnyalatnyit pimasz is, de tagadhatatlanul értékes, hiszen kiemeli a műemlékeket a feledés homályából, leporolja őket, és újra elénk helyezi. Ráadásul nemcsak hozzánk, szemlélőkhöz hozza közelebb a történelmi helyszíneket és ezáltal kulturális örökségünket, de a kiállított képeken dolgozó középiskolás diákokhoz is.

Az erdélyi középiskolai oktatásból hiányzik a vizuális kultúrával kapcsolatos anyagrész – mondta el a hétfői kiállításmegnyitón dr. Blos-Jáni Melinda, a kolozsvári Sapientia EMTE fotóművészet, filmművészet, média szakának tanára, aki összefoglalta a kiállítást megelőző munkafolyamatot, illetve arról beszélt, hogy az alkotásokat előkészítő öt diákcsapat hogyan készítette elő saját bemutatóját. A múzeumpedagógiai kollaborációs projekt igazából találkozási pont a kolozsvári történetek között, öt kiállítás egyben, hiszen mindenik csapat a maga módján dolgozta újra kollázsok, remake-ek segítségével az általa vizsgált történelmi helyszínt, legyen az az Óváry-ház, a Marianum vagy épp a Sétatér világa.

Dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia Kolozsvári Karának dékánhelyettese örömmel foglalta össze, mekkora értéket jelent egy ilyen projekt a középiskolások életében, hiszen az új generáció nevelésére fókuszál, a környezet megbecsülésére, értékeink megőrzésére biztatva őket, betekintést nyújtva a helyszín múltjába. „Történelmünk egy-egy kockáit képezik a régi fotók, ezeket egymás mellé rakva kapunk hiteles, teljes képet” – tette hozzá, kiemelve az épített örökségről gondolkodás fontosságát.

A kiállítás a Kolozsvári Magyar Napok teljes ideje alatt megtekinthető a Bocskai-ház előterében, a 11–18 óra között ide látogatók ráadásul a projekt résztvevőitől is érdeklődhetnek. A kiállítók arra is felhívják az érdeklődő kolozsváriak figyelmét, hogy ugyanebben az óraintervallumban szívesen fogadnak további fotókat, amivel kiegészíthetik az eddigi gyűjteményt (a képek eredeti változatát természetesen visszaadják, csak digitálisan rögzítik ezeket).

Gödri Csilla