Demonstrație de teqball cu doi campioni mondiali în Parcul Central – 8. kolozsvári magyar napok

Demonstrație de teqball cu doi campioni mondiali în Parcul Central

Lázár Zsolt și Ilyés Szabolcs, câștigători ai Campionatului Mondial de Teqball cu naționala României în 2017, au făcut sâmbătă, 19 august, o demonstrație de teqball în fața publicului clujean din Parcul Central și au vorbit despre acest sport spectaculos, despre regulile jocului și despre experiența de la Mondialele din iunie.

Teqball-ul este un sport care combină tenisul de masă și fotbalul. Acesta presupune folosirea unei mese speciale de joc, curbată la cele două extreme, și este jucat cu mingea de fotbal. Sportul a fost inventat în urmă cu 3 ani, de doi iubitori ai sportului din Ungaria. Primul Campionat Mondial de Teqball s-a desfășurat în 2017, la Budapesta. Lázár Zsolt și Ilyés Szabolcs, căpitanul echipei României, ambii originari din Odorheiu Secuiesc, au câștigat competiția la dublu, iar Lázár Zsolt a reușit să obțină și locul 3 la simplu.

Conform lui Ilyés Szabolcs, „teqball-ul este un sport foarte important pentru dezvoltarea primei atingeri”. Sportul este unul spectaculos în sine, dar care reprezintă, în același timp, un antrenament foarte bun pentru jucătorii de fotbal și un mod de relaxare ideal pentru amatori. Totodată, Ilyés Szabolcs a mărturisit că „scopul nostru principal este popularizarea acestui sport, pentru a aduna un număr suficient de jucători ca să putem organiza un campionat regulat” în România. Conform acestuia, în prezent există 4 mese de teqball în România: 2 la Miercurea Ciuc și două la Odorheiu Secuiesc. Pe lângă acestea, echipa a mai primit încă 3 mese pe care le va amplasa în diferite orașe din țară. Ilyés Szabolcs a mărturisit că unul dintre orașele în care caută o un loc pentru amplasarea unei mese de teqball permanente este Cluj-Napoca.

Lázár Zsolt s-a declarat un jucător ofensiv, căruia îi place să dea loviturile decisive în meciurile de dublu. Conform lui Ilyés Szabolcs, colegul său, Lázár este, în prezent, jucătorul care stăpânește cel mai bine loviturile decisive specifice meciurilor la dublu din întreaga lume.

Pe parcursul discuției, cei doi campioni mondiali au exemplificat pe rând reguli și lovituri specifice teqball-ului, alături de alți jucători.

Momentan, teqball-ul este practicat în 30 de țări și se bucură de promovare din partea unor personalități ale fotbalului ca Willam Gallas sau Nwankwo Kanu. În 2016, participarea lui Ronaldinho la un meci demonstrativ de teqball, dar și clipurile de pe YouTube în care acesta apare practicând acest sport au atras atenția publicului larg asupra acestui sport.

Masa de teqball folosită pentru demonstrația din cadrul Zilelor Culturale Maghiare este la fel cu cele folosite la Campionatul Mondial. Aceasta cântărește 160 de kilograme și costă în jur de 2000 de euro.