Despre Zilele Culturale Maghiare

A opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a avut loc între 13 și 20 august 2017 și a stat sub semnul transylvanicum-ului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești. Ediția din 2017 s-a bucurat de prezența a peste 220.000 de participanți și a cuprins peste 500 de evenimente desfășurate în 60 de locuri.

Pe lângă locurile deja cunoscute: Piața Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa, în 2017, Zilele Culturale Maghiare s-au desfășurat și în Parcul Central, care a găzduit concerte, o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, precum și o zonă destinată activităților pentru copii.

Festivalul a numărat în 2017 nu mai puțin de 45 de concerte și 14 recitaluri de muzică clasică, concertele din Piața Unirii, de exemplu, fiind urmărite în fiecare seară de 25.000 de persoane în medie.

La ediția din 2017 a fost prima oară când a avut loc o activitate culturală derulată alături de o instituție bancară – Banca Națională Română (BNR), sucursala Cluj. Astfel, aproape 700 de persoane au trecut pragul clădirii BNR Cluj pentru a vedea lucrările artistului Róth Miksa, cel mai cunoscut reprezentant maghiar al artei vitraliilor şi mozaicului din secolul trecut.

Pe parcursul a opt zile de festival au avut loc 135 de activități și evenimente pentru copii, 150 de evenimente pe strada Mihail Kogălniceanu, 40 de proiecții de film și activități sportive, 120 de dezbateri, prezentări și mese rotunde și 35 de expoziții. Publicul prezent la festival a putut lua parte, de asemenea, la lansarea în fața Bisericii Reformate a 500 de baloane care au marcat împlinirea a 500 de ani de la Reforma Protestantă și a putut admira, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, cele 300 de imagini ale Clujului și locuitorilor săi realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea de Ferenc Veress, primul fotograf de renume al Transilvaniei.

A noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare se va desfășura între 19-26 august 2018. Tot anul viitor va începe și planificarea ediției aniversare cu numărul 10, care va avea loc în 2019.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

Zilele Culturale Maghiare 2017 s-a bucurat de sprijinul a 150 de parteneri instituționali, iar 150 de voluntari au contribuit, alături de cei 100 de membri din echipa de organizare, la buna desfășurare a festivalului.

 

Alte obiective importante ale Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt:

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.   

Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Culturale Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2016 au participat circa 250.000 de persoane.

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.

Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.