Documentar despre secretele coroanei regale maghiare, proiectat în premieră – 8. kolozsvári magyar napok

Documentar despre secretele coroanei regale maghiare, proiectat în premieră

Filmul documentar Pe urmele Sfintei Coroane și ale însemnelor de încoronare a fost proiectat în premieră duminică, 20 august, la Facultatea din Cluj-Napoca a Universității Sapientia. Filmul spune poveștile necunoscute până acum despre coroana Sfântului Ștefan, care a fost folosită la încoronarea celor mai mulți dintre suveranii Ungariei. Proiecția a fost urmată de discuție cu istoricul Pálffy Géza, conducătorul echipei de cercetare care a realizat filmul, și istoricul Maczó Ferenc, membru al aceleiași echipe. Discuția a fost moderată de cadrele didactice universitare Mária Lupescu și Radu Lupescu.

„Cel mai important obiect din istoria noastră este coroana, iar cele mai importante momente sunt încoronările regilor”, a spus istoricul Pálffy Géza în cadrul discuției care a urmat după proiecția filmului. Acesta a vorbit despre procesul de documentare al producției, dar și despre semnificația coroanei regale în istoria Ungariei.

În deschiderea evenimentului, Radu Lupescu, unul dintre moderatorii discuției, și-a arătat aprecierea față de munca depusă de realizatorii documentarului și a făcut referire la importanța coroanei Sfântului Ștefan: „Nu există un obiect care să reprezinte mai bine regalitatea maghiară, statalitatea maghiară”, a spus Lupescu.

Coroana Sfântului Ștefan a reprezentat, în ultimii aproape 1000 de ani, un simbol al statului maghiar și a fost considerată o comoară națională, de care se leagă o mulțime de legende. Multe capitole din istoria plină de peripeții a coroanei au rămas neclare până în prezent.

Filmul prezintă rezultatele cercetărilor făcute de echipa de cercetare a Sfintei Coroane „Lendület” (Avânt) la Centrul de Cercetare în Științe Umane din cadrul Academiei de Științe din Ungaria și urmărește povestea coroanei și a ceremoniilor regale pornind din 1075, anul încoronării Sfântului Ștefan, până în 1916, când ultimul împărat al Austriei, Carol I, a fost încoronat ca rege al Ungariei sub numele de Carol al IV-lea. Protagonistul filmului este istoricul Pálffy Géza, directorul echipei de cercetare. Filmul documentar conține imagini de arhivă, dramatizări ale unor momente istorice importante și imagini ale coroanei regale realizate în prezent.