Balaton

Trupa undeground Balaton a fost înființată în 1979 de compozitorul Víg Mihály, cunoscut pentru numeroasele compoziţii realizate pentru filmele lui Béla Tarr, și Hunyadi Károly. Balaton este una dintre trupele alternative cult ale Ungariei.

Inițial, trupa a compus melodii pentru propriile texte și pentru poeziile lui Vető János și Kozma György. Au susținut primul concert cu formația URH în septembrie 1980, în curtea unui ambulatoriu de psihiatrie. Începând din 1982, Víg Mihály, care scrie poezii, scenarii și piese de teatru, a devenit membru de bază și într-o altă formație cunoscută, Trabant. Din 1984, Balaton a început să cânte balade rock’n’roll triste, caracteristice lor, având tot timpul alți acompaniatori – în special, membrii formației Európa Kiadó. În final, după turneul susținut cu formația Európa Kiadó în 1986–1987, membrii Balaton nu au mai cântat împreună.

Trupa s-a reînființat în 1991. Pe atunci, Víg Mihály alcătuia un trio împreună cu Wahorn Simon și Oláh Imánuel. În 1992, au apărut două casete cu înregistrări de arhivă din concerte, iar primul album înregistrat în studio le-a apărut în 1996, sub titlul A fény közepe a sötétség kapujában.

De la sfârșitul anilor 1990, formația Balaton a concertat într-o nouă formulă, cu trupa lui ef Zámbó István și cu suflători. În această perioadă, au interpretat în special balade clasice din anii ’80, piese interpretate de formațiile Trabant și Neurotic, respectiv melodii din 1996 și câteva piese ale formației Hungária, prelucrate în tonalitatea melancolică și tristă a trupei Balaton.

Faptul că formația mai există și concertează în mod regulat demonstrează că acel cult inițial care s-a creat în jurul acesteia nu a dispărut. Balaton a rămas aceeași formație mică, de club și după 30 de ani de la înființarea sa, însă asta nu o împiedică să exercite aceeași fascinație asupra fanilor.

Membrii trupei sunt Víg Mihály, Keszei Krisztián, Horváth Gábor și F. Tóth Péter, alias Csimpi.

Intrarea la eveniment este liberă.

La locul de desfășurare al concertului se va putea achiziționa mâncare și băutură

Cum se ajunge la Arkhai Sculpture Park:
↣ cu maşina – 18.5 km > https://goo.gl/KZGkgi
↣ cu taxiul – costuri de aproximativ 40 lei
↣ cu autobusul Cluj-Iara (via Savadisla)