Sat medieval în Grădina cu Ruine, plimbări cu barca medievală pe lacul din Parcul Central și paradă a vitejilor pe strada Kogălniceanu

Satul medieval, cu personajele, obiectele și scenele specifice acestei epoci va fi deschis și în acest an în Grădina cu Ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, doritorii se vor putea plimba cu barca medievală pe lacul din Parcul Central. Parada vitejilor la târgul meșteșugarilor de pe strada Mihail Kogălniceanu va fi o altă activitate care va aduce spectacolul lumii medievale în centrul Clujului. Atât satul medieval, cât și plimbările cu barca vor fi deschise pentru vizitatori de joi, 17 august, până duminică, 20 august, între orele 10:00 și 18:00, în timp ce parada vitejilor se va desfășura în fiecare zi, de joi, 17 august, până duminică, 20 august, începând cu ora 18:00.

Muzeul Emese Park din Ungaria recreează atmosfera unui sat medieval cu decoruri de epocă – corturi cavalerești, butoaie, bănci rindeluite, drapele, stâlpi funerari, scuturi, cuști, butuci de lemn și multe altele –, astfel încât vizitatorii se vor bucura de experiența unei sărbători medievale pe parcursul a patru zile. Muzeul este unul interactiv, iar vizitatorii vor putea participa la activități specifice Evului Mediu.

Ce veți găsi în satul medieval?

În satul medieval din Grădina cu Ruine, vizitatorii vor găsi demonstrații meșteșugărești (fetrier, lumânărar, hârtier, fierar, bijutier, ploscar), corturi cavalereşti şi tabăra miliţiei oraşului din vremea regelui Matei Corvin (corturile vremii, arme, butoaie, bănci etc.), o expoziție interactivă de instrumente vechi, butucii şi cuşca infamiei din perioada medievală, dar și un carusel de lemn cu coș de nuiele. De asemenea, doritorii vor putea încerca tirul cu arcul și arbaleta ori catapulta cu pietre, sau vor putea participa la jocuri medievale și probe de dexteritate. Cei mici vor putea lua parte la cursuri de lupte pentru copii în cadrul „Şcolii pajilor”.

În fiecare zi, atmosfera medievală va fi întregită de muzica cronicarilor și de muzică populară live. De asemenea, în satul medieval vor avea loc două reprezentaţii de teatru popular de marionete pe zi, în interpretarea trupei de păpuşari a Teatrului de Păpuși Ládafia (Együgyű Mihók, Vásári Bábcirkusz).

Parada vitejilor

Parada vitejilor la târgul meşteşugarilor de strada Mihail Kogălniceanu va reconstitui miliţia oraşului Cluj din vremea regelui Matia Corvin. Vor defila în formaţie de luptă soldaţi cu arbalete, halebarde, scuturi şi măciuci, dar şi muschetari.

Foto: Zilele Culturale Maghiare din Cluj 2016