Spectacolul Rădăcini, susținut de Ansamblul de dansuri populare Körös-Körül din Komádi

Dansuri din Sălaj, Călata, Micherechi și Bidovce

Mai multe cupluri din localitatea Komádi s-au unit acum câțiva ani din dorința de a dansa. La început, au participat la evenimentele culturale locale. Începând din anul 2008, pun în scenă câte un nou spectacol de 15 martie și în perioada de Advent. Mai târziu, grație prieteniilor și relațiilor care s-au format, ansamblul a trecut granițele orașului, ale județului și chiar ale țării (Glăjărie, Merești, Oradea, Săcueni).

Ansamblul a obținut premiul de „Organizația civilă a anului” din partea Instituției Prefectului din județul Bihor, decernat într-un cadru festiv, cu ocazia Zilelor Județului, organizate în Komádi, în noiembrie 2014.

„Ansamblul Körös-Körül este un mod de gândire. Nu este doar cultura transmisă prin dans, ci este o organizație care păstrează identitatea națională și dorește să facă ceva pentru aceasta. Să rămânem noi înșine, locuitori din Komádi și maghiari. Asta înglobează existența ansamblului. Ca bihoreni de ambele părți ale graniței, să fim și să rămânem maghiari, să popularizăm jocul și să îl dăm mai departe. Asta e cel mai important”, mărturisesc membrii ansamblului.

Spectacolul Rădăcini cuprinde următoarele dansuri: dansuri din Sălaj (Bogdánd), învârtita românească din Călata, bărbunc unguresc (dansuri din Bököny), ardeleana și mânânțelu din Micherechi, hora din Bidovce, ceardaș și frișka.

Coordonatorul ansamblului: Simon Sándor. Director artistic: Tatár Árpád