Szikora Róbert & R-GO – 8. kolozsvári magyar napok

Szikora Róbert & R-GO

Szikora Róbert este unul dintre cei mai importanți muzicieni maghiari din ultimii 50 de ani. Cariera sa muzicală a început în anii ’70, ca membru al trupei Hungária, care a promovat pentru prima dată genurile beat și rock ‘n roll în Ungaria. După ce s-a despărțit de grup, a înființat formația R-Go împreună cu prietenul şi fostul său coleg, Környei Attila.

R-Go au creat un gen nou, pe care l-au numit cichidam, un mix între muzica sud-americană și ritmurile rock. Pe scenă, ei par smulși din romanele polițiste ale anilor ’30, dar introduc în costumele lor și elemente actuale. Sunt însoțiți de la începutul trupei în show-urile lor de două dansatoare – iede.

Din 1987, trupa a cântat cu întreruperi. Totuși, atât albumele de grup, cât și cele solo lansate de membrii formației, au păstrat R-Go în topul preferințelor publicului maghiar.

În 2018, R-Go va sărbători 35 de ani de la înființare, cu un megaconcert aniversar pe Arena din Budapesta.

Membrii formaţiei: Szikora Róbert (voce), Jülek Erik (tobe), Lippényi Gábor (clape, saxofon), Solti Ferenc (chitară bas), Szabó Márton (chitară), Tar Gergely (konga), Gyurom Natália (iadă) şi Oláh Szabina (iadă).