Zilele Culturale Maghiare 2017 s-au încheiat în sunet de operetă – 8. kolozsvári magyar napok

Zilele Culturale Maghiare 2017 s-au încheiat în sunet de operetă

Ediția din 2018 a Zilelor Culturale Maghiare se va desfășura între 19 și 26 august, a anunțat Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentului, în cadrul galei de închidere a festivalului cultural, care a avut loc duminică seara, pe scena din Piața Unirii. În timpul galei s-au adresat publicului, alături de Gergely Balázs, Potápi Árpád János, Secretar de Stat pentru Politica Națională în Cabinetul Prim-ministrului Ungariei și Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca.

„Această serie de evenimente a devenit în ultimii ani cea mai mare manifestare a maghiarilor din Transilvania”, a subliniat Secretarul de Stat Potápi Árpád János. „Zilele Culturale Maghiare reprezintă o posibilitate de a se exprima nu numai pentru maghiarii din Cluj, ci pentru cei din toată Transilvania”, a completat acesta.

„Timp de o săptămână, am avut ocazia să ne delectăm cu tot ceea ce ne poate oferi acest oraș”, a spus viceprimarul Olah Emese. Viceprimarul a vorbit despre faptul că festivalul cultural o duce cu gândul „la ceea ce ne putem oferi reciproc: români, maghiari, romi, sași sau alți concetățeni. […] Zilele Culturale Maghiare sunt în fiecare an un prilej bun de a ne întâlni, de a ne cunoaște și de a ne înțelege. Indiferent de etnie, cu toții suntem clujeni.” Ea a accentuat și responsabilitatea pe care o are fiecare cetățean al Clujului. „De noi toți depinde ce fel de viață comună vrem să ne construim”, a conchis Olah Emese.

Gergely Balázs le-a mulțumit clujenilor pentru participarea la evenimentele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare 2017. „Sperăm că v-ați simțit bine și ne vedem la anul, între 19 și 26 august, tot aici”, și-a încheiat Gergely Balázs discursul. Totodată, organizatorul principal al ZCMC le-a adresat mulțumiri reprezentanților Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, dar și celor ai Consiliului Județean pentru sprijinul acordat în organizarea festivalului.

Discursurile de gală au fost urmate de spectacolul de operetă Silvia, în interpretarea Teatrului de Operetă din Budapesta. Producția este una de mare anvergură și a fost prezentată pentru prima dată în Ardeal, în aer liber. Artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta au fost acompaniați de orchestra Operei Maghiare din Cluj. Spectacolul s-a încheiat în aplauzele și ovațiile prelungite ale publicului.

Spectacolul a fost interpretat cu succes în orașe ca Tokio, Roma, München, Amsterdam, Berlin, Tel-Aviv, iar la Salzburg, București și Praga, a fost prezentat în coproducție, cu sala plină și casa închisă.