DONATON futóverseny a Kolozsvári Magyar Napokon

A legenda szerint, közel 400 évvel ezelőtt, a Hója-erdőnél legeltető Donát egy éjszaka felfigyel a Törökvágásnál Kolozsvárra támadó török seregre. A hős pásztor lélekszakadva fut be a városba. Bezörget a Monostor-kapun, s rohan egyenest a városházára. Csak annyi ideje volt, hogy elmondhatta a dolgát, majd holtan összerogyott, de a katonaságot hamar összetrombitálták, s elkergették az ellenséget. Az utat, melyet megtett, ma is Dónát útnak nevezik. A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt, augusztus 25-én 11 órától, az ő emlékét idézzük meg a KMN-DONATON futóversenyen.

A versenyzők 1.8, 5 és 10 kilométeres távokon mérhetik össze erejüket, a Farkas utca—Szabók bástyája—Bástya utca – Király utca—Deák Ferenc utca – Főtér – Egyetem utca—Farkas utca útvonalon, ha augusztus 17-ig előzetesen jelentkeznek az Eurotrans Alapítvány (Szentegyház/Iuliu Maniu utca 2. szám) vagy az EMNT Demokráciaközpont (Főtér/Pta. Unirii T1/5, 23. szám – a konzulátus udvarán) irodájában 9 és 16 óra között, valamint augusztus 18-23. között a Kolozsvári Magyar Napok infóstandjainál. Tekintettel arra, hogy a versenyen résztvevők létszáma korlátozott, érdemes időben regisztrálni a megmérettetésre, az esetlegesen fennmaradó helyekre pedig a helyszínen lehet majd jelentkezni. A 15 lejes nevezési díj fejében minden résztvevő karszalagot, érmet és a magyarnapos ökörsütésre szóló kóstolójegyet kap.

A versenyre nyolc különböző kategóriában lehet jelentkezni – a következők szerint: 10 éven aluliak (I. kategória), 10-11 év közöttiek (II. kategória), 12-13 év közöttiek (III. kategória), 14-15 év közöttiek (IV. kategória), 16-17 év közöttiek (V. kategória), 18-34 év közöttiek (VI. kategória), 35-54 év közöttiek (VII. kategória) és 55 év felettiek (VIII. kategória).

A szervezők minden érdeklődőt várnak a futóversenyre, valamint a 9. Kolozsvári Magyar Napok több száz további programjára, melyről részletesebb információkat találhatnak a www.magyarnapok.ro oldalon, valamint az esemény Facebook-oldalán, a www.facebook.com/magyarnapok címen.