EKE személyiségek a Házsongárdi temetőben

A sétát vezetik: Lőrinczi István, Kovács D. Zsuzsa. Találkozás a temető főbejáratánál

A Házsongárdi temetőben több mint 100 EKE-tag nyugszik. Sétáink során emlékezünk nagy elődeinkre, fejet hajtunk sírhantjaik felett.

Egyúttal, a séta résztvevőinek bemutatjuk „A Házsongárdi temetőben nyugvó EKE-személyiségek” című kiadványunk második, bővített kiadását, amely Lőrinczi István és Sáska Pál tagtársaink és más önkénteseink többéves lelkes adatgyűjtő munkájának köszönhetően valósult meg. Célunk, hogy kiadványunkkal és tematikus temetőlátogatás-sorozatunkkal bővítsük az érdeklődők történelmünkkel és elődeinkkel kapcsolatos ismeretanyagát.

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület az 1891-es kolozsvári megalakulásától kezdve a természetjárók és túrázók civil szerveződése, mindenkori célja elkísérni a túrázás szerelmeseit az Erdély vadregényes tájain  vezető túraösvényeken. Az idők folyamán az EKE – elnökei bölcs vezetésével és tagsága önzetlen munkájával – menedékházakat, kilátókat épített, forrásokat tárt fel, utakat jelzett. A múzeummal is rendelkező szervezet turistakiadványok megjelentetésével is foglalkozott. Tették ezt – kényszermegszakítással ugyan – az egyesület szellemiségének következetes képviseletében.

Az 1989. decemberi események hatására, 1990 első hónapjaiban megindultak az önszerveződések, sorra alakultak a különböző egyesületek, szervezetek, társaságok, szövetségek, közöttük a különböző turistaegyesületek is – ez utóbbiak Kolozsváron, Aradon, Brassóban, Csíkszeredában, majd később a többi megyékben is. Megkezdődik az erdélyi magyar turistamozgalom újjászervezése, így felvetődik az Erdélyi Kárpát-Egyesület újraszervezésének kérdése is. Ennek alapgondolata Kolozsvárról indul el.

2009 januárjában több regionális EKE-tagszervezethez hasonlóan, az Erdélyi Kárpát-Egyesület – Kolozsvár 1891, kiválik az országos egyesületből (Erdélyi Kárpát-Egyesület), és önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezetként kezdi meg működését. Az egyesület az amatőr turizmus híveinek a szervezete, támogatja a természeti és emberi környezet védelmét, és együttműködik hasonló jellegű hazai és külföldi szervezetekkel, intézményekkel és egyesületekkel.

Tényleges szervezeti életének savát-borsát a heti rendszerességgel megszervezett túrák jelentik. Hétvégenként – szombaton és vasárnap – akár 4-5 túrára is sor kerül, s az időjárástól függően legalább 20–30, de akár 60–70, vagy ennél is több személy részvételével. A hétvégi túrák mellett immár több évre visszamenő hagyománya van a Jókai Mór, a Vasvári Pál és a Kós Károly teljesítménytúráknak.

Sikeres autóbuszos honismereti túrákat, többnapos kerékpáros túrákat, gyerek- és családbarát kirándulásokat is szerveznek. Saját kiadványuk, az „Erdély” a Szabadság című napilap mellékleteként havonta jelenik meg. Folyamatosan fejlődő internetes honlappal (www.ekekolozsvar.ro) és Facebook-oldallal (facebook.com/ekekolozsvar) is rendelkeznek.