Szent István, Magyarország első királya – oratórium

Antonio Caldara: Szent István, Magyarország első királya – oratórium a Savaria Barokk Zenekar előadásában.

Az oratóriumot a Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken adja elő.

A Szent István, Magyarország első királya című oratórium történelmünk egyik kiemelkedő pillanatát, a pogányságot felváltó keresztény hit felvételét, a nyugati keresztény országokhoz való csatlakozást, a Vatikán jóindulatának elnyerését dolgozza fel, államalapító nagy királyunk, Szent István belső vívódásainak, tépelődéseinek tükrében. A gyönyörű, költőien moralizáló szöveget a Rómában és Bécsben működő, saját korában is széleskörűen elismert olasz zeneszerző, Antonio Caldara zenésítette meg, nagy mesterségbeli tudással, leleménnyel, változatos dallamvilággal, zenei karakterekkel. Caldara 1712-ben Bécsben tartózkodott, amikor III. Károly magyar királytól (VI. Károly néven német-római császár) felkérést kapott a zenemű megírására, aki XI. Kelemen pápánál kívánta elérni császárságának legitimációját. 1713-ban, Rómában volt a bemutató Ruspoli bíboros házában, a kor legelőkelőbb szalonjában.

Nagyon ritkán találkozunk a hazánkon kívüli kultúrkörben ilyen pozitív magyarságábrázolással. Az oratórium legfontosabb történeti jelentősége számunkra ez: a főszereplő nagy királyunk alakjában példaképként jelenik meg a magyar történelem egy alapvetően fontos időszakában.

A zeneművet négy énekes szereplő (Szent István, Gizella királyné, Anastasio főpap és Erasto alattvaló) és a vonószenekar adja elő. A kor gyakorlatának megfelelően jelmezekkel, kellékekkel megtervezett előadásban a szöveg és a mondanivaló jobb megértését a magyar fordítás, és a műhöz illő képek vetítése segíti.

Szereplők:

Szent István – Jekl László

Gizella királyné – Jónás Krisztina

Anastasio (Asztrik) főpap – Szerekován János

Erasto, alattvaló – Najbauer Lóránt

Savaria Barokk Zenekar korhű hangszereken

Vezényel:

Németh Pál

Az oratóroiumot a Kolozsvári Magyar Napok keretében, augusztus 19-én, 19 órától láthatja a közönség a Szentháromság (piarista) templomban.