Kolozsvár sportlegendái

Kolozsvári sportlegendákkal beszélgettünk szombat délelőtt a Kolozsvár Társaság székelyén. Összejöttek régi edzők, csapattársak, ismerősök, hogy meghallgassák, mi mesélnivalójuk van a kincses város atlétáinak.

A beszélgetés igencsak humoros légkörben zajlott, Buchwald Péter házigazda poénjai tették színesebbé az összejövetelt. Elmondta, fiatalkorában azt hitte, ő is népszerű lehet a lányok körében, ha híres sportoló lesz. Ez sajnos nem sikerült neki, de még így is a labdajátéknak szentelte az életét.

Dr. Flóra-Orosz Katalin korcsoportos világrekorder úszó és sportorvos még mindig a sportág nagyjai közé tartozik, már elmúlt nyolcvan éves, a mai napig is versenyszerűen úszik, fiatalokat megszégyenítő eredményei vannak. 1946-ban kezdte az úszást, huszonhatszoros román bajnok. Elmondta: saját maga számára állított fel edzésprogramot, nem szabad engedni, hogy kiessen a formából. Húga, Maier-Orosz Judit történeteket mesélt karrierük elejéről, amikor a Babeș Park 16 fokos vízében voltak kénytelenek edzeni, amelyet egyenesen a Szamosból eresztettek a medencébe akkoriban. Elmondta, nem sok lehetőség közül válogathattak, hiszen a strand medencéi is nagyon hidegek voltak.

Ráduly-Zörgő Éva pszichológus, olimpikon gerelyhajító elmondta a karriejre elején nagyon nehéz volt összeegyeztetni a tanulást és a sportot, mivel édesapja csak akkor engedte neki, hogy eddzen, ha jó jegyeket szerez az iskolában. Az egyetem elvégzése után eredményei javultak. Viccesen hozzátette: az edzőtáborokban megpróbálták kisakkozni, hogy ugyanabba a szobába kerüljenek férjével, sokan azt hitték, ezért javult a teljesítménye. Elmondta: számára a legnehezebb esemény az 1980-as moszkvai olimpia volt, ami előtt az edzések lelkileg, pszichésen tették őt tönkre, annyira megterhelték a sportolókat a felkészülési időszakban. Férjét, Ráduly-Zörgő Károlyt  – aki szintén gerelyhajító – arról is kérdezték, mi a véleménye Hosszú Katinka és Shane Tusup botrányáról. Elmondta: szerinte a probléma a túl sok együttlét volt, a magánéletet és a karriert amennyire csak lehet, el kell határolni, feleségével ők is ezt teszik, inkább egymás kiegészítői, partnerei akarnak lenni.

Uray Zoltán biológus, vívó szavaival zárult a rendezvény, aki Zörgő Éva történetére reflektált, elmondta: tisztában kell lennünk azzal, hogy egy olimpiára való felkészülés hatalmas munkát igényel, akár 8-10 hónapig is eltarthat és kiégetheti az embert. Azonban arra is figyelni kell, hogy a csillogásból könnyen vezet az út lefelé és amint a sportoló nem tudja a kellő eredményeket felmutatni, azonnal kibodják bárhonnan. Szerinte fontos a tanulás, a más szakterületek iránt való érdeklődés ahhoz, hogy megálljuk a helyünk a világban.