Mondj egy témát, kapsz egy verset!

Szombaton mutatták be az Űrbálna – Helyszíni versírás antológia című kötetet a Bulgakovban. Az olvasmány az Erdélyi Magyar írók Ligája által szervezett helyszíni versírás-sorozat műveiből tevődik össze.

A többszerzős kötet rendhagyó, nem igazán nevezhető antológiának, nem egy adott témára épül, Demeter Zsuzsa időkapszulához hasonlította a könyvet, s arra kíváncsi, vajon hogyan fogják az emberek olvasni a kötetet ötven, hatvan vagy akár száz év múlva. A tizenhat szerzős kötetben megjelent lírai pillanatfelvételeken a kolozsvári emberek lenyomatát kapjuk. A helyszíni versírás ötletgazdája, Karácsonyi Zsolt, elmondta: az alkalmi versírás fogalma nagyon tág. Szerinte ez egy érdekes szabadságot adó játék. A műfaji formát előre meghatározzák, így az sokszor a téma szempontjából is döntő szerepet játszik. A kötetben találunk szonettet, hexametert, portrét, elégiát, ódát, sőt, sírfeliratot is. A cím László Noémi tollából származik, s a Szentes Zágon ihlette vers a kötetben is megtalálható.

A bemutató után a résztvevők a meghívott költők „írószerei alá feküdtek”. Témajavaslatokat hoztak, így László Noéminek, Fekete Vincének, Márkus Barbarossa Jánosnak és Fischer Botondnak egy óra állt rendelkezésére, hogy eposzrészleteket alkossanak.

KMN-Press – Tompa Réka