Anul Jubiliar Matia Corvin

Anul Jubiliar Matia Corvin, pe care îl sărbătorim la ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin.

Botezat cu numele Sfântului Apostol Matia, ales de cei unsprezece apostoli ai lui Iisus în locul lui Iuda Iscarioteanul, Regele Matia Corvin este una dintre cele mai marcante figuri ale istoriei maghiarilor și nu numai. A fost un monarh care a condus ţara cu mână forte, dar în spirit progresist, fiind o personalitate integratoare a epocii respective, capabilă de unirea forţelor popoarelor Europei Centrale. Evocarea Regelui Matia în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va face prin intermediul mai multor evenimente care vor aduce în atenția publicului clujean personalitatea regelui devenit, încă din timpul vieții, erou principal al numeroaselor basme şi legende populare.

Unul dintre aceste evenimente va fi masa rotundă cu tema ’’Matthius Corvinus, un rege născut la Cluj’’, care va avea loc în Curtea Bánffy și la care vor participa istoricii români Mihai Hasan, Lukács József, Alexandru Simon, Tudor Sălăgean, Sebastian Moga și Victor Salcă. În același spirit, pe durata festivalului, grădina cu ruine a Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu se va transforma în Grădina Matia Corvin. Aici se va regăsi expoziţia itinerantă și interactivă ’’Aventuri în tabăra Regelui Matia Corvin’’, care este dedicată reconstruirii modului de viaţă medieval și care transpune vizitatorii în epoca vestitului monarh.

Expoziţia va fi amenajată în interiorul corturilor cavalerești medievale şi în spaţiul din jurul acestora, reconstituind astfel o tabără medievală și oferind un prilej celor interesaţi să încerce armamentul folosit în epoca Regelui Matia sau să probeze piese de îmbrăcăminte caracteristice epocii. Printre exponate se vor număra copiile cămăşii de zale şi a coifului lui Kinizsi Pál (Pavel Cneazu), legendarul comandant al monarhului, originalele fiind păstrate în Muzeul Naţional Maghiar. Dotarea corturilor cavalerești şi a împrejurimii acestora cu obiecte specifice epocii va fi un prilej excelent pentru vizitatori de a face fotografii memorabile. Atmosfera epocii va fi redată și prin intermediul unor jocuri medievale care se practicau la curtea regală sau de către popor.

Un alt moment care va evoca în timpul festivalului personalitatea Regelui Matia va fi expoziția bilingvă pe panouri de la intrarea Bisericii Sfântul Mihail intitulată ”Spaţii de vieţuire ale Regelui Matia Corvin”. Expoziţia înfăţişează o trăsătură mai puţin cunoscută a lui Matia Corvin: cea a regelui itinerant, aflat mereu pe drumuri.Comploturile, campaniile militare defensive sau ofensive l-au obligat la o deplasare permanentă pe monarh, el conducând campanii militare pe tot teritoriul Regatului Maghiar şi în afara acestuia. În acest scop au fost construite diferite reşedinţe regale principale şi secundare care vor fi prezentate în expoziție. Edificiile care amintesc de marele monarh au fost construite de regulă în stilul gotic, considerat tradiţional pentru epoca respectivă, dar pe unele dintre ele apar elemente de ornamentică renascentistă, ce semnalează că urcarea pe tron a lui Matia a deschis o eră nouă. Expoziţia constituie o fereastră spre această lume diversă, care se extinde şi dincolo de binecunoscutele graniţe din secolul al XV-lea ale Regatului Maghiar prezentând spaţiile în care a vieţuit un monarh cu adevărat central european.