Anul Libertății Religioase

Cel de-al doilea moment istoric important pe care îl sărbătorim în cadrul acestei ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj este Anul Libertății Religioase, prin care Biserica Unitariană Maghiară aniversează cei 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa.

Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: documentul, recunoscut ulterior ca Edictul de la Turda, prin care s-a proclamat libertatea conștiinței religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii și dreptul fiecărei comunități de a-și alege predicator. Totodată, Edictul mai conține și interzicerea discriminării pe baze religioase.

Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preț valoare transilvăneană, de aceea Anul Libertății Religioase va fi marcat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană, care vor avea loc în Casa Libertății Religioase, precum și în cortul amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu. Prin aceste evenimente se dorește nu doar marcarea momentului aniversar, cât și readucerea principiilor de egalitate și de libertate a comunităților în atenția publică.

Chiar dacă libertatea religioasă a fost formulată pentru prima dată la Turda, acest principiu este universal. Ne dorim ca în 2018 toți locuitorii Transilvaniei, români, maghiari, sași și de alte naționalități, catolici, ortodocși, reformați, luterani, unitarieni sau de alte confesiuni, să poată să își amintească cu mândrie de acest moment istoric special și să sărbătorim împreună această aniversare.

2018 a fost declarat Anul Libertății Religioase de către PS Bálint Benczédi Ferenc, episcopul Bisericii Unitariene Maghiare, la 13 ianuarie în biserica romano-catolică din Turda cu prilejul evenimentului comemorativ special organizat în locul adoptării edictului. Acolo a fost lansată o petiție oficială către Parlamentul României, Parlamentul Ungariei și Parlamentul European prin care se cere ca aceste foruri legislative să adopte rezoluții pentru comemorarea aniversării și susținerea libertății religioase, respectiv pentru declararea zilei de 13 ianuarie ca fiind Ziua Libertății Religioase. În decursul evenimentului comemorativ a fost dezvelit Monumentul Libertății Religioase, creație al artistului clujean Liviu Mocan.

În 7 iulie, la Cluj-Napoca a fost prezentat publicului mai larg Casa Libertății Religioase. Clădirea situată pe B-dul 21. Decembrie 1989 nr. 14, a doua cea mai veche casă de locuit a orașului, care a servit în trecut ca și reședință episcopală unitariană, a fost renovată în totalitate, devenind un centru cultural și științific care se dorește să fie un punct de reper al vieții spirituale a orașului de lângă Someș