Despre Zilele Culturale Maghiare

Zilele Culturale Maghiare din Cluj, unul dintre cele mai importante festivaluri culturale maghiare din Transilvania, reprezintă mai mult decât o serie de evenimente tot mai atractive pentru marele public: este o trecere în revistă a tot ceea ce înseamnă viaţa culturală a maghiarilor din Transilvania şi din întregul Bazin Carpatic. 

În afară de bucuria întâlnirii şi a revederii, participanţii prezenţi la sute de evenimente, care se desfășoară în zeci de locuri, au ocazia să-şi încarce bateriile în cursul întregii săptămâni, făcând cunoştinţă cu tezaurul nostru cultural, acumulat de-a lungul vremii, şi ducând mai departe în timp şi spaţiu cel mai important mesaj al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, acela că noi, maghiarii din Cluj şi din Transilvania, împreună cu comunităţile maghiare din Bazinul Carpatic, formăm o unitate creatoare de valori.  

În calitate de membri ai Asociaţiei Clujul Comoară, credem că, prin această muncă menită să contribuie la dezvoltarea comunităţii noastre, nu îmbogăţim doar gama de evenimente estivale. Aceste zile de festival ne oferă ocazia de a le prezenta românilor și celorlalte etnii alături de care trăim o parte din cultura noastră, obiceiurile specifice şi tradiţiile noastre istorice. Suntem convinşi că reciprocitatea cunoaşterii constituie piatra de temelie a unei convieţuiri paşnice. Mai departe, dacă reuşim să subliniem diversitatea Clujului şi să scoatem în evidenţă viziunea unui oraş efervescent şi prosper, consolidat pe tradiţiile sale istorice, tinerii noştri vor rămâne în Orașul Comoară, întemeindu-şi familii şi îmbogăţindu-ne comunitatea. 

Evenimentul nostru defineşte an de an viaţa culturală a Bazinului Carpatic, iar faptul că, urmându-ne exemplul, Zilele Maghiare se organizează în mai multe oraşe transilvănene mari dovedeşte importanța evenimentelor de acest fel. 

Oferta noastră de activități din timpul festivalului se îmbogățește an de an și asigură divertisment de calitate pentru toate vârstele. Timp de opt zile, ne regăsim într-o mulţime de spaţii clujene, deschidem larg porţile unor instituţii, umplând cu viaţă locuri care, deşi ascunse sau mai puţin vizitate, sunt puternic îmbibate de acest feeling clujean, fără de care festivalul nostru nu ar mai fi ceea ce este: sărbătoarea comună a orașului şi a tuturor celor care trăiesc aici. 

Vă aşteptăm în fiecare an cu bucurie la evenimentele noastre!

Ediția a IX-a 

În 2018, Zilele Culturale Maghiare au fost gândite în jurul a două evenimente majore pentru comunitatea maghiară. Este vorba de Anul Jubiliar Matia Corvin, care marchează cei 575 de ani de la nașterea Regelui Matia Corvin și cei 560 de ani de la urcarea sa pe tron, și Anul Libertății Religioase, care marchează cei 450 de ani de Edictul din Turda (1568), prin care s-a proclamat libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru prima oară în Europa. Motto-ul festivalului: Vivat Mathias!

Ediția a VIII-a

În 2017, Zilele Culturale Maghiare au stat sub semnul transylvanicumului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești. Motto-ul festivalului: Transylvanicum. Specific ardelenesc. 

Ediția a VII-a

În 2016, cel mai important obiectiv al Zilelor Culturale Maghiare a fost sărbătorirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Motto-ul festivalului: Epic!

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca şi Consiliului Local Cluj-Napoca.