Tur ghidat prin Casa Libertății Religioase

Sâmbătă, în penultima zi a Zilelor Culturale Maghiare istoricul Radu Lupescu le-a prezentat celor interesați povestea Casei Libertății Religioase, edificiu aflat pe B-dul 21 Decembrie nr. 14. După îndelungi restaurări începute în 2009, clădirea, care în trecut a fost reședința episcopilor unitarieni, are astăzi o destinație nouă și cuprinde săli de conferințe, muzeu și un birou de cercetare. Interiorul amenajat cu finisaje moderne și mult bun-gust integrează perfect elementele vechi, cum ar fi: fragmente din șemineul din sala mare sau “Palat”, cum era numită în epocă, podeaua pictată, pe care restauratorii au ales să o păstreze și să o protejeze cu un covor sau mâna-curentă medievală, îmbinată plăcut cu un set nou de scări din lemn.

Turul în care clădirea a fost dezvăluită a început în gangul interior dintre cele două clădiri învecinate și îmbinate în secolul al XVI-lea, de unde s-a coborât în pivnița ce descrie planul încăperilor de deasupra sa. Un lucru interesant este că accesul în pivnițele caselor de locuit se putea face nu doar din curte sau din interior, ci și de pe trotuar. Poarta de acces dinspre stradă, sub nivelul trotuarului, este acum zidită. Potrivit lui Radu Lupescu, asemenea coridoare existau în fața tuturor imobilelor, dar în perioada celui de-al doilea război mondial au fost unificate pentru ca oamenii să se poată adăposti în ele.

Urcând pe scara din perioada barocă se ajunge în partea superioară, unde acum este amenajat un muzeu cu obiecte de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, printre care cele mai vechi exponate – două portrete ale mezinelor familiei Bruckenthal. Mai pot fi admirate o serie de picturi din Școala de la Baia Mare, iar în aripa de vest, unde se afla pe vremuri “camera domnițelor”, e vizibil un arc de descărcare de la o fostă fereastră ce deservea celălalt imobil, cândva separat. În camera din mijloc se află o expoziție cu obiecte liturgice ale Bisericii Unitariene, în care toate piesele sunt inscripționate bilingv,  datând din Evul Mediu. Cele mai de interes sunt o scrisoare și un potir ale lui Francisc David (Ferenc Dávid), fondatorul Bisericii Unitariene, dar și obiecte de meșteșug din secolele XVI-XVII.

Reabilitarea casei a făcut posibilă descoperirea unor obiecte recuperate din condiții improprii, gropi de gunoi sau spații de depozitare. O bună parte din ele au fost descoperite în etapa de subzidire și în cercetările din partea dinspre stradă a pivniței. Acum sunt expuse în 10 vitrine din aripa estică a casei, unde pot fi admirate și păstrare în cele mai bune condiții. Cele mai vechi obiecte descoperite sunt două cahle-oală de dimensiuni mai reduse și o cahlă de coronament cu aspectul unui cap uman, provenind din secolul al XV-lea. Alte elemente interesante adăpostite de vitrine sunt fragmentele decorative din sobe care certifică faptul că, în secolul al XVII-lea, motivele figurative sunt abandonate în favoarea celor ornamentale repetitive, în special florale.

Pe lângă aceste obiecte mai sunt expuse unele din viața cotidiană: pahare de diferite dimensiuni, cești de cafea din porțelan austriac sau farfurii decorative de faianață, cutiuțe de porțelan pentru pasta de dinți, recipiente pentru medicamente sau parfum. Către finalul turului, în casa scării se poate vedea un zid “foarte educativ”, ca o frescă,  pe care au fost lăsate descoperite fragmente din Evul Mediu, din perioada Renascentistă și din secolul XIX. E vorba de colțul primei casei, ce arată foarte clar că încă din Evul Mediu exista etaj. Tot acolo este vizibil un fragment de ancadrament renascentist cu inscripție în partea superioară. Din păcate, intervențiile din secolul al XIX-lea au acoperit în mare parte construcțiile anterioare.