ZILELE CULTURALE MAGHIARE 2018 S-AU ÎNCHEIAT ÎN ACORDURILE A 100 DE VIORI!

Concertul de înaltă ținută al Orchestrei celor 100 de țigani a încheiat cea de-a noua ediție a Zilelor Culturale Maghiare în aplauzele prelungite a miilor de spectatori prezenți în Piața Unirii. Chiar dacă, spre sfârșitul concertului, a început să plouă torențial, publicul a rezistat eroic și i-a ovaționat minute în șir pe violoniștii maghiari. Orchestra a abordat un repertoriu care a inclus muzică clasică (piese de Liszt, Bartók, Brahms, Strauss etc.), muzică ţigănească tradiţională și muzică populară maghiară, și a încheiat concertul din Piața Unirii cu Ciocârlia.

Spectacolul orchestrei maghiare a fost precedat de discursurile de gală ținute de Kásler Miklós, ministrul responsabil pentru Resursele Umane din Ungaria, Emil Boc, primarul Clujului, Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

”Istoria ne-a arătat cu prisosință: forța brută nu ne ajută să schimbăm relațiile și circumstanțele în care trăim. Nu putem doar cu forța să disciplinăm gândirea și ideile, nu putem cu forța transforma oamenii și națiunile. Numai pe calea armoniei ne putem ajuta reciproc și putem avea echilibru în toate”, a punctat Kásler Miklós, ministrul responsabil pentru Resursele Umane din Ungaria, cel care a deschis seria discursurilor de la Gala de închidere a ZCMC.

”Am doar trei lucruri să vă spun: Acasă. Împreună. Uniunea Europeană. Acestea sunt concepte care ne unesc și sunt convins că, pe baza lor, putem avea succes și putem fi cu toții puternici”, a spus primarul Emil Boc în scurtul său discurs, dar nu înainte de a-i saluta în limba maghiară pe toți cei prezenți în piață.

”Să fim mândri de comunitatea noastră puternică, creatoare de valoare pentru această țară. Transilvania este casa noastră! În ultima sută de ani, nu am luat nimic României, ci doar am dat. În următorii o sută de ani, nu vrem să distrugem această țară, ci să o construim. Împreună, în spiritul a 450 de ani de libertate religioasă, sărbătorim libertatea și acceptarea celuilalt, în spiritul Regelui Matia sărbătorim adevărul, sărbătorim Zilele Culturale Maghiare din Cluj și unificarea. Vivat Mathias! Vivat Cluj-Napoca!”, a spus Oláh Emese, viceprimar al orașului Cluj.

Organizatorul principal al festivalului, Gergely Balázs, le-a mulțumit, în primul rând, tuturor sponsorilor, partenerilor și voluntarilor care au susținut și susțin an de an festivalului, precum și Primăriei Cluj, Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca și Consiliului Județean Cluj pentru deschiderea pe care o arată de fiecare dată Zilelor Culturale Maghiare. ”Am găzduit pentru a noua oară Zilele Culturale Maghiare și am învățat să sărbătorim și să ne bucurăm liber. Ne simțim acasă și avem încredere, ca gazde, că fiecare participant la evenimentul nostru s-a simțit bine. Vivat Mathias!”, a încheiat seria discursurilor Gergely Balázs. 

A zecea ediție, aniversară, a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va desfășura între 19 și 25 august 2019.

Foto: Kőmíves István, Loránd Vakarcs