Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeuma, amely 120 éve fogadja a látogatókat. Múzeumunk Budapesten, a város szívében található. Épületét, az Alpár Ignác tervezte romantikus várkastélyt az erdélyi Vajdahunyad váráról nevezték el látogatói.

Múzeumunk egyedülállóan gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely reprezentálja a magyarországi mezőgazdaság több mint ezeréves történetét. Könyvtárainkban összesen több mint félmillió kötettel várjuk az olvasókat. A keszthelyi Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen egyedülálló élménygazdasággal, Lajosmizsén a Tanyamúzeum, Cecén pedig a tájház várja azokat, akik testközelből szeretnék megtapasztalni a magyar mezőgazdaság múltját és jelenét.

Új, szintén érdekes kiállításokkal és értékes műtárgyakkal várja látogatóit a tápiószelei Blaskovich Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum új filiáléja, az ország egyetlen, a háborúkat sértetlenül átvészelt kisnemesi kúria múzeuma.

Gyűjteményünkről, kiállításainkról, programjainkról és múzeumpedagógiai kínálatunkról honlapunkon tájékozódhat: www.mezogazdasagimuzeum.hu.

 

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár foglalkozásai a 10. Kolozsvári Magyar Napokon:

 MÚZ-MÉZ– méhészettel kapcsolatos program a Mezőgazdasági Múzeum standján

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a kezdetektől részt vesz a Kolozsvári Magyar Napokon. Ahogy budapesti székhelyintézményünkben is, úgy a kolozsvári rendezvényen szintén a fő célcsoportunk a gyerekes családok. Idén központi témánkul a méheket választottuk, amihez kapcsolódóan a gyógynövényekkel és a háziállatokkal is foglalkozunk majd.

Az érdeklődők megtanulhatják, hogyan készíthetnek egyszerűen házilag méhecske-odút, megismerkedhetnek a méhészettel, a méz felhasználásával kapcsolatos hagyományos eszközökkel.

A kézműveskedés főszereplői is a méhecskék és a virágok lesznek: készítünk fa ruhacsipeszből, parafadugóból és papírból különféle dekorációkat, színezünk, vágunk, ragasztunk.

Emellett fűszernövényeket ültetünk tojástartóba – többek közt méhecskevonzó rozmaringot és kakukkfüvet.

A felhasznált alapanyagok környezetbarátak és újrahasznosítható elemek lesznek.

Gyümölcsös és háziállatos memóriajátékokkal várjuk a kicsiket és nagyokat: „Jó pásztornak gyapjas a juha” – szólások és közmondások párosítása, pásztorviselet felpróbálása, valamint a pásztorok mindennapi életéhez tartozó eszközök bemutatása.