Mimesis VII.: Palimpsest

Mimesis VII.: Palimpsest. A VII. Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál megnyitója. Látogatható: augusztus 19–25. között naponta 10–17 óráig.
Az idei fesztivál témája a nemzedékeken átívelő minták: hogyan adódnak tovább nemzedékről nemzedékre, hogyan illeszthetők a mindennapi életbe, el kell-e őket fogadni, és kifejezhető-e mindez a vizuális művészetek nyelvén?

 

VII. Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivál: Palimpsest

Mindannyiunknak vannak családi történetei, amelyek generációról generációra öröklődnek egy-egy családtagról, akinek a példája követhető, követendő minta mindenki számára. Ezzel párhuzamosan, minden családban ott vannak azok a történetek, titkok, amelyekről mindenki tud, de senki nem beszél, vagy amelyeket csak egy-két ember tud, és igyekszik magával vinni a sírba. Továbbá, mindannyiunk életében van egy (vagy több) pont, amikor azt mondjuk: én nem leszek olyan mint anyám, apám, nagyszüleim vagy bárki a felmenőim közül. Én majd mindent másként csinálok.
Ennek ellenére, ha elkezdjük vizsgálni bizonyos helyzetekre adott válaszreakcióinkat, kiderül: ugyanúgy, vagy nagyon hasonló módon viselkedünk, mint elődeink. Teljesen más módszerekkel neveljük gyerekeinket (ha vannak), mégis ugyanazok a konfliktusok, szorongások, félelmek gyűrűznek tovább generációról generációra. Mindaddig, amíg ezekre még gondolni sem szabad, nem hogy beszélni róluk, amíg fény nem vetül egy addig ismeretlen trauma, felszínre nem kerül egy-egy régóta őrzött családi titok, ott lappang a generációkon átívelő üzenet, családi sorsesemény, titok.
Megfogalmazódik a kérdéskör: hogyan működnek ezek a generációkon átívelő minták, hogyan adódnak tovább, hogyan illesztjük őket mindennapi életünkbe, lehet-e, és ha igen, hogyan kell változtatni rajtuk, illetve lehet-e az alkotói folyamat, vagy a kész alkotás egy-egy ilyen minta feloldása, kivetítése.