Gaetano Donizetti: Szerelmi bájital

Az érdeklődök a Stadion téren tekinthették meg a Gördülő Opera Szerelmi bájital című vígoperáját szombat este. Az előadás érdekessége, hogy a színpadot tulajdonképpen egy kamion pótkocsija képezi, amely a közönség számára a lemenő nap fényjátékaival és a piros ládákból álló díszlettel karöltve szép látványt nyújtott.
A Gördülő Opera-sorozat közel 75 éve indult útjára a II. világháború után, hogy derűt hozzon a tragédiákat átélt társadalom számára, és hogy a távolabbi településeken is megismerhessék az opera műfaját.
A Szerelmi bájital főhőse egy fiatal, szegény legény, Nemorino (Ninh Đức Hoàng Long/Biri Gergely), akinek legnagyobb bánata, hogy szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába (Miklósa Erika/Sáfár Orsolya), akire a helyőrség parancsnoka, Belcore (Geiger Lajos/Rezsnyák Róbert) is szemet vet. A helyszínre érkező kamionnal csodájára jár a kisváros népe, sofőrje, Dulcamara (Kiss András/Szvétek László), a csodadoktor azt állítja, van nála egy mindenre kapható gyógyszer. Így aztán Nemorino elkeseredésében szerelmi bájitalt vásárol, hogy elnyerje Adina kezét, nem tudván, hogy a bájital valójában közönséges bor. A kétfelvonásos előadás végére – ahogy a műfajtól elvárhatjuk – minden jóra fordul, és a csodadoktor is elégedetten távozhat, tudván, hogy a bájital mégis működött.
A kétfelvonásos előadás rendezője Toronykőy Attila, közreműködik az opera ének- és zenekara, Cser Ádám vezetésével. A Szerelmi bájitalt Kolozsváron kívül még hét településen lehet megtekinteni: Torockó, Marosvásárhely, Déva, Temesvár, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad. A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy az előadásokra a helyek száma korlátozott. További információ az opera.hu és a fb.com/Operahaz oldalakon található.