KOLOZSVÁRI PIACTÉREN – Bemutató a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján!

A 10. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján – augusztus 18-án (vasárnap) 19 órától, a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében – a Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári piactéren című előadását láthatja a közönség. Mihályi Gábor rendező-koreográfus alkotása az idén tizedik évfordulóját ünneplő Kolozsvári Magyar Napokra készült, hogy a Hagyományok Háza, a Kincses Kolozsvár Egyesület, valamint a KMN Egyesület szervezésében méltó nyitómozzanata lehessen Erdély és a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjének.

Bár a mostani bevásárlóközpontos világban mindinkább feledésbe merül, nem is olyan régen a piac egy település napi életének, így Kolozsvárnak is központi helyszíne volt. Itt adta el napi friss zöldségét a hóstáti gazda, tejét-vaját a kalotaszegi asszony, munkaerejét, barmát a széki vagy mezőségi férfiember, pénzzel a zsebében itt mulatott a vásáros a sikeres nap végén, itt ismerkedtek meg leendő házastársak, pletykáltak, vagy csak hallgatták a legfrissebb híreket a vásárlók.

A Kolozsvári Magyar Napok tizedik évfordulójára a Magyar Állami Népi Együttes ennek a képzeletbeli piacnak a hangulatát varázsolja a színpadra – nem teljességre törekedve, de történeti távlatokat is nyitva az emlékezet horizontján – természetesen nem drámában, hanem a néptánc és a népzene költői nyelvét használva.

Zene: Kelemen László, Pál István Szalonna

Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor

Látvány: Papp Kornél

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Zenekarvezető: Radics Ferenc

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Ágfalvi György

Művészeti vezető: Pál István Szalonna

Együttesvezető: Mihályi Gábor

Vendégként közreműködnek: Balogh Melinda, Busai Bori és Makula Zoltán, Molnár Ilona, a Tokos zenekar.

Előadja a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara.