Biedermeier – romantism, nu doar mobilă

Palatul Bánffy, actualul Muzeu de Artă Cluj, este fără îndoială ună dintre instituțiile cele mai implicate în buna desfășurare a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Aici au loc o grămadă de evenimente, începând cu expoziții și terminând cu concerte. Luni dimineața, spre exemplu, de la ora 11.00, a avut loc prima întâlnire a publicului cu seria de tururi ghidate în limba română Spiritul romantic de tip Biedermeier în colecția de pictură a Muzeului de Artă. A fost un ghidaj în două săli, dar atât de dens și de competent realizat de muzeologul Alexandra Sârbu, încât a încărcat vizitatorii de informații, de impresii și interpretări cât pentru două muzee.

Biedermeier nu este un stil de mobilă, el este o expresie culturală europeană reflectată în artă, muzică și literatură și design interior care are mare legătură cu romantismul. Iar romantismul are legătură cu emanciparea burgheziei, oglindindu-i idealurile etice și estetice. Punctul său culminant coincide cu anul revoluționar 1848. Curentul a plecat de la Viena de la Academia de Arte Frumoase după sfâșitul războaielor napoleoniene ca replică la stilul Empire și a ajuns în Transilvania trecând până în Țările Române printr-o seamă de artiști prieteni cu tinerii pașoptiști. Dintre acești pictori o atenție specială i s-a acordat lui Cristian Daniel Rosenthal, pictor născut la 1820, la Pesta într-o familie de unguri evrei, care a ajuns, a trăit și creat  în România printre prietenii săi, dintre care îi amintim C.A. Rosetti, Nicolae Bălcescu cu inginerul Cretzeanu și familia Filitti.

În marginea lucrărilor lui C.D. Rosenthal, muzeografa a arătat că arta sa este a unui mare visător, inundat de melancolie, a unui înfierbântat al spiritului, căruia îi place să-i picteze pe exponenții elitei progresiste în posturi firești, colocviale, în desene pline de vigoare. Al doilea pictor Biedermeier prezentat a fost Carol Popp de Szathmári, născut la Cluj,  fiul lui Daniel Szathmáry, mic nobil, fără moșie, și pastor al Colegiului Reformat din Cluj și al Suzannei (Zsuzsanna), născută Vass. Szathmári a fost pictor și grafician, litograf, primul fotograf de artă și documentarist din Regatul României. Arta sa aparține romantismului Biedermeier prin stil, dar și prin pasiunea pentru călătorii pe care le făcea ca să picteze sau ca să fotgrafieze. Tablourile Biedermeier își reduc dimensiunile ca să încapă în casele burgheziei, dar aduc acolo o nouă mare frumusețe, o frumusețe umană demnă, de o nedisimulată sensibiltate. S-a vorbit practic despre doi artiști unguri care prin activitatea și spiritul lor cosmopolit au afânat cultural tot Bazinul Carpatic. Ghidajul are loc zilnic, în perioada 19-25 august, de la ora 11:00.