Despre ziua câinilor ciobănești maghiari

Procesiunea raselor de câini ciobănești de origine maghiară a adunat azi pe strada Mihail Kogălniceanu, inima festivalului, un alai de copii și de curioși să observe de aproape frumoasele exemplarele canine. Parada a fost însoțită de ansamblul Rekegő (Rekegő Zenekar), condus de regizorul Robert Lakatos, care a cântat din repertoriul tradițional păstoresc, pe instrumente de epocă. Retrași apoi în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, fiecare câine a fost prezentat, cu istoricul său. Patrupezii au rezistat ca niște eroi, sub un soare arzător.

În fruntea coloanei de prezentare a defilat mărețul Komondor, care e considerat, pe bună dreptate, una din comorile naționale ale Ungariei. Komondorul este un câine mare, alb, cu blană lungă și sârmoasă, asemănătoare cu dreadlocks sau cu un cap de mop. Adesea este confundat cu fratele lui de dimensiuni mai mici, Puli, fiindcă ambii sunt folosiți drept câini de pază.

Atât Komondorul, cât și Puliul, sunt puțini predispuși la mușcăturile prădătorilor, fiindcă blana nor este foarte deasă și groasă, iar atacurile asupra lor se dovedesc a fi ineficiente. Puliul vine și în varietate de negru sau gri, sunt inteligenți și fideli și jucăuși și prietenoși. Despre Puli se spune că sunt folosiți drept câini ciobănești de mai bine de 1.000 de ani. Chiar și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, s-a îndrăgostit de această rasă și are un Puli pe care l-a numit Beast – Bestia. În 2015, o reclamă la Dr. Pepper a folosit pe post de personaj un astfel de câine-mop.

Unul dintre câinii cei mai rari, este Kuvaszul, tot un câine alb și tot cu blană densă, care aduce la asemănare cu un Golden mai pufos. În secolul al XV-lea, Kuvaszul era un câine foarte apreciat putea fi întâlnit frecvent la curtea Regelui Matia Corvin. În timpul celui de-al doilea război mondial, rasa a fost aproape de dispariție, ca urmare a mișcării liniei frontului, când armatele germane și sovietice s-au perindat pe teritoriul Ungariei. Câinii au fost uciși, fiindcă erau dispuși să apere cu orice preț proprietățile stăpânilor lor. În cadrul Zilei ciobăneștilor maghiari au mai fost prezentate rasele Pumi, Sinka, Mudi și o nouă rasă apărută în regiunea Hortobágy – Szőrös.