Atelierul şi Muzeul de Jucării „Szórakaténusz”

Muzeu tematic, cu prerogative naţionale de colectare, Atelierul şi Muzeul de Jucării „Szórakaténusz” face parte din Muzeul Katona József  din oraşul Kecskemét, printre competenţele sale de bază aflându-se colecţionarea şi procesarea ştiinţifică a valorilor materiale şi spirituale, deţinute de cultura universală şi cea maghiară a jucăriilor.
În colecţia muzeului se regăsesc obiecte şi tradiţii ale popoarelor din ţări învecinate şi îndepărtate, de la jucăriile străvechi, confecţionate din cochilii de melc, jucării populare tradiţionale şi până la lumea jucăriilor aflate în familiile burgheze. În fundalul anumitor obiecte, provenite din moşteniri de familie, se conturează imagini interesante, care surprind momente ale vieţii burgheze din cea de-a doua parte a secolului al XIX-lea şi primele decenii ale secolului XX. Colecţia se îmbogăţeşte mereu şi cu jucării unice de artă decorativă şi artizanală. 

În atelierul muzeului, oaspeţii au ocazia să confecţioneze ei înşişi jucării. În afara activităţilor meşteşugăreşti, printre programele permanente se mai numără şi Dansul celor mărunţi, Înălţarea zmeului şi Ziua Jocurilor de societate, precum şi diferite ateliere profesionale. 

În cele patru zile micii vizitatori se pot juca cu jucării de epocă, dar vor avea ocazia să confecţioneze şi accesorii de iluzionist, jocuri optice, jocuri „Prinde musca”.

Totodată, participând în jocul nostru de întrebări şi răspunsuri, participanţii vor afla o mulţime de ciudăţenii despre lumea şi istoria jucăriilor.