Expoziții temporare la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Ghidaj în limba română la expozițiile Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană (Diana Varga și Ioana Gruiță), Mari fotografi din Transilvania (secolele XIX-XX), Orbán Balázs. Călătorie în Orient (Mitu Melinda).

Cornul abundenței. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană. Evenimentul îşi propune să inaugureze „Anul comorilor la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei” prin organizarea unei prime expoziţii înscrise în această tematică. Va fi expusă o gamă variată de piese de podoabă şi de vestimentaţie, precum şi efecte personale de mici dimensiuni, decorative, menite să reflecte ţinutele de gală ale lumii nobiliare din Transilvania premodernă. Pornind de la explicarea conceptelor de „lux” şi „imagine” pentru nobilii secolelor XVII-XVIII, expoziţia se concentrează asupra poveştii obiectelor în sine, contextualizând şi explicând pe baza analogiilor.

Mari fotografi din Transilvania (secolele XIX-XX). Expoziţia naţională itinerantă, organizată la iniţiativa Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare, este realizată cu participarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Complexului Muzeal Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Muzeului Ţării Făgăraşului „Valer Literat”. Expoziţia reflectă viaţa şi activitatea a cinci fotografi de renume din Transilvania secolelor XIX- XX: Veress Ferenc (1832-1916), Alexandru Roşu (1854-1913), Samoilă Mârza (1886-1967), Szabó Gábor (1905-1982) şi Suba Zoltán (1911-2009). Prin intermediul fotografiilor realizate de aceştia ne sunt înfăţişate imagini din trecutul oraşelor Cluj, Bistriţa, Alba Iulia, Făgăraş şi Baia Mare: modificări urbanistice, scene cotidiene, diverse evenimente istorice sau culturale, locuitori ai ora- şului sau diverse personalităţi care le-au vizitat.

Orbán Balázs. Călătorie în Orient. Expoziţie comemorativă Orbán Balázs (1829- 1890), organizată de Muzeul „Haáz Rezső” din Odorheiu Secuiesc, Asociaţia „Székelyföldi Legendárium” şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, cu ocazia sărbătoririi a 190 de ani de la naşterea renumitului etnograf, istoric si politician maghiar. Expoziţia a fost deschisă la sediul muzeului din Odorheiu Secuiesc în data de 3 februarie 2019, iar publicul clujean o va putea vizita în perioada 20 august – 29 septembrie 2019. Numele „celui mai mare secui” se leagă de Muzeul de istorie din Cluj datorită donaţiilor sale de piese egiptene. Spre sfârşitul secolului al XIX- lea, savantul maghiar a donat Societăţii Muzeului Ardelean o serie de artefacte de mare valoare, achiziţionate cu ocazia călătoriilor sale în Egipt, Ţara Sfântă şi Grecia, care ilustrează interesul său pentru orientalistică. Printre acestea se numără statuete funerare, organe umane şi animale mumificate, care pot fi admirate şi în cadrul expoziţiei de faţă.