Inima festivalului bate pe strada Kogălniceanu

Nu se poate descrie în cuvinte satisfacția de pe fața cuiva care tocmai ține în mână o langoșă, călduță și sățioasă și care lasă în urma ei o dâră de usturoi. Dar dacă te plimbi zilele acestea pe strada Kogălniceanu, ai toate șansele să dai peste astfel de oameni fericiți, la tot pasul.

La fel ca în toți ceilalți ani, Kogălniceanu a devenit locul în care găsești de toate, de la tot felul de obiecte lucrate manual la bunătăți despre care poate că îți mai aduci aminte din copilărie. Sunt prezenți aici artizani din toate zonele Transilvaniei și au adus cu ei meșteșugul migălos al lucratului în sticlă sau cu pielea, dar și îndemânarea de a transforma banalul ratan sau pănușa de porumb în surprinzătoare obiecte utile sau decorative. Fiindcă atunci când există inspirație, devii conștient de versatilitatea materialelor și orice lucru care ne înconjoară primește un sens mai înalt.

Dar să nu mai filosofăm a pagubă, ci mai bine să ne clătim ochii printre tarabele cu pălării și cămăși tradiționale ungurești, din pânză tare, îmblânzită de mâini iscusite de femei bătrâne. Și printre accesoriile diafane  și colorate, numai bune de atârnat la gâtul iubitelor, sau printre jucăriile de pâslă, atât de măiestrit formatate, că ar fi chiar și pe placul oamenilor mari, care, așa cum știm, nu mai au imaginație și sunt plictisitor de pretențioși! La târg se mai poate gusta must, specialitățile de cafea din ghereta italiană a lui Puko, înghețată și mojito, fiindcă e cald afară, dar și kürtős kalács-ul cu un twist – pe post de cornet umplut cu cremă de vanilie.

Orice ați alege, trebuie să știți că strada Kogălniceanu nu poate fi vizitată doar o singură dată. Abundența și diversitatea ei te obligă să te întorci de cel puțin 3-4 ori, fiindcă mereu mai descoperi un colțișor fascinant. Te poți plimba în zonă având un interes culinar. Sau poate doar unul estetic. Sau poate că vrei să participi la workshopurile organizate de diverse asociații culturale. Sau poate că ești colecționar de antichități. Sau poate că vrei, astăzi, doar să urmărești spectacolul lumii. Oricum ar fi, bucură-te din plin: ești în inima festivalului!