Pe urmele moștenirii culturale maghiare

Sâmbătă, 17 august, mai spre prânz, după ora 11.00, peste 100 de cetățeni s-au adunat în ce a mai rămas din grădina Bisericii Reformate cu Două Turnuri de pe strada 21 Decembrie 1989. Invitația a fost lansată de Asociația „Vechiul Cluj” și propunea o explorare urbană sub tema „Principalele repere ale moștenirii culturale și istorice a comunității maghiare din Cluj”. Asociația organizează de șase ani tururi istorice ghidate ale orașului subsumate unor teme din cele mai diverse, iar de trei ani colaborează pe proiecte similare cu Zilele Culturale Maghiare pe perioada desfășurării festivalului.

Ghidajul turului de sâmbătă a fost asigurat de către dr. Cosmin C. Rusu, profesor universitar UBB. Locul de pornire a fost ales anume deoarece Biserica cu Două Turnuri este o ctitorie de la mijlocul secolului al XIX-lea a maghiarilor hoștezeni, iar într-unul din turnurile ei fiind amenajat un delicios și prea discret Muzeu al Hoștezenilor. Mai mult, biserica este amplasată pe Ulița Maghiarilor, axă istorică a orașului, care cuprindea în Evul Mediu două părți, una intra muros și una extra muros. De aici turul a continuat pe strada Kogălniceanu pentru a se putea prezenta instituțiile de învățământ maghiare, dezvoltate în principal de bisericile reformate calvine și catolice, printre care Colegiul Reformat și Colegiul Iezuit. S-au prezentat și instituțiile religioase și de învățământ ale unitarienilor și ale luteranilor.

În timpul turului s-a amintit că, la Cluj, primele reprezentații de teatru laic au fost cele din instituțiile reformate, apoi s-a trecut la moștenirea extrem de bogată din cinematografie lăsată de Jenő Janovics, despre bijuteriile arhitecturale, despre spitalele construite de comunitatea maghiară, despre societățile culturale maghiare din care făceau parte și membrii de vază ai românilor, așa cum și unguri deschiși la minte făceau parte din societățile de emancipare ale românilor (ASTRA). S-a amintit chiar și despre sport, unde au fost pomeniți Pál Faragó (Paul Farago) – clujeanul campion olimpic la șah în 1936 la München, Ștefan Covaci – mare și vizionar antrenor de fotbal și Bela Karoly – antrenorul Nadiei Comăneci, născut la Cluj. Turul s-a încheiat după ora 14.00, în Grădina Miko, după ce s-a trecut și povestit, în aplauzele spontane ale publicului, și despre clădirea Bibliotecii Centrale Universitare Cluj, o altă comoară arhitecturală de moștenire maghiară.