Trei artiști clujeni în polifonii vizuale

Seara de sâmbătă, 17 august, a fost dedicată versnisajelor de la Muzeul de Artă. Așa se face că, după deschiderea expoziției artistului Korniss Péter, a avut loc un al doilea vernisaj, cel al expoziției „Polifonii vizuale în trei”. Cuprinzând lucrări semnate de trei artiști clujeni, Károly Gyöngyi (artistă vizuală și creatoare de artă textilă), Kolozsi Tibor (sculptor) și Gergely Zoltán (sculptor), toți trei membri ai Breslei artisticemBarabás Miklós, expoziția s-a bucurat de prezentările profesorului universitar Ioan Sbârciu si cea extrem de competentă și fină a lui Németh Júlia, critic de artă.

Ioan Zbârciu a caracterizat expoziția ca una de excepție, a unor artiști valoroși, de o reală originalitate creativă. În același timp, criticul de artă Németh Júlia a văzut în opera celor trei o sursă de extracție a inspirației comună, ethosul secuiesc. În opera lui Károly Gyöngyi se străvede echilibrul, e o artistă pentru care echilibrul este opera vieții ei. Pare că poate crea cu o ușurință nobilă, dar este în același timp profundă și foarte variată, iar zâmbetul auriu al artistului răzbate întotdeauna, așa cum barocul este prezent întotdeauna în mod subtil în lucrările textile și în cele de altă factură ale artistei. De asemenea Németh Júlia spune că teoria atât de modernă a rețelelor este exprimată și sugerară în lucrările fragile și delicate ale lui Károly Gyöngyi.

Kolozsi Tibor este un artist care a debutat după 1990, iar în 1992 a luat primul premiu important. Sursa de inspirație este istoria veche maghiară, fiecare sculptură are un dramatism baladesc propriu artistului. Criticul ne propune să privim cu atenție la fiecare sculptură a lui Kolozsi Tibor detaliile de pe fața personajului și detaliile de pe mână în care autorului îi reușește o analiză și o sinteză. Gergely Zoltan care este autorul statuii primului episcop unitarian, David Ferenc, dezvelită astăzi, și care este amplasată la Biserica Unitariană din Centrul Istoric al Clujului este văzut de către criticul de ară Németh Júlia ca un artist care știe să îmbine în mod fericit clasicul cu modernul și postmodernul pentru a oferi un univers artistic perfect care permite o mare libertate de interpretare.

“Expoziția este o prezentare succintă a lucrărilor lor din ultima vreme. Una din lucrările artistei Károly-Zöld Gyöngyi, de exemplu, se numește Constelație, e un joc de culori, permutări de la gri la negru și alb, chiar jocuri de lumină, cu leduri, care creează privitorului senzația că privește un colț al universului”, a explicat curatorul expoziției, Iakab Attila.

Cei doi sculptori selectați pentru joint-venture-ul polifonic sunt cunoscuți mai ales pentru intervențiile lor în forul public, fiindcă lucrările lor înglobează statui și busturi din diverse orașe. Kolozsi Tibor este unul dintre specialiștii care au condus lucrările de restaurare a grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dar și a Monumentului Libertății din Arad. În 2011 a primit premiul Munkácsi Mihály, iar în 2012 a fost distins cu Crucea de Cavaler a Ordinului de Merit al Ungariei. Zoltán Gergely a câștigat în 2018 concursul de sculptură pentru ridicarea statuii lui David Ferenc, teolog, reformator, vorbitor de înaltă calitate, fondator al religiei și primul episcop unitarian din Ardeal. Statuia a fost dezvelită pe 17 august 2019.

Expoziția este deschisă până la 12 septembrie, poate vizitată în intervalul orar 10.00-17.00, iar în perioada Zilelor Culturale Maghiare din Cluj accesul este gratuit.