Trei expoziții la Biserica Reformată de la Tăietura Turcului

Biserica Reformată de la Tăietura Turcului este fără îndoială una dintre cele mai frumoase și speciale din Cluj, fiind singura cu arhitectură organică din Transilvania. Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns anul acesta și aici și a fost o întâlnire fericită. Nu mai puțin de trei expoziții au fost vernisate duminică dimineața, după slujba de dimineață. De altfel, biserica are deja o galerie permanentă de artă, alcătuită din donații, și organizează anual în jur de opt expoziții de artă. Lucrurile stau așa de doi ani. Prima dintre expozițiile acestor Zile a fost cea a artistei Essig Klára și a fost amenajată în holul de la intrarea în biserică. Expoziția intitulată Călata în imagini este o colecție de tablouri cu peisaje rurale, ulițe, panorame ale satelor, peisaje, lacuri cu vegetația aferentă. Este o pictură armonioasă, cu o cromatică blândă, întotdeauna solară.

A doua expoziție este semnată de Nemes András, se numește Suprarealism sau realitate? și este amenajată într-o sală separată. Este o expoziție unitară și conține lucrări de grafică și sculpturi de mici dimensiuni. Autorul își dezvăluie cu talent o conștiință îngrijorată de modificările lumii în care trăim, o lume înconjurată și deformată de rapacitate și ferocitate. Când vorbim de sculptura de mici dimensiuni a acestui, nu trebuie să ne imaginăm niște bibelouri, ci artă care pune întrebări, acuză, dezvăluie și strigă simulacrul și invazia de artificial cărora suntem condamnați să le facem față.

A treia expoziție, amenajată desigur separat de celelalte două, este una momorială și îl omagiază pe Vastagh György (1886 – 1946), artist născut la Cluj. Se numește Vastagh György jr – Mai mult decât un sculptor de animale, iar curatorul ei este Matits Ferenc, unul dintre organizatori fiind Muzeul și Biblioteca Agriculturii Maghiare. Sculptorul făcut parte dintr-o familie cu multe generații de artiști și a realizat cu pasiune sculpturi cu animale autonome sau în compoziții. A concurat împotriva lui Jan Fadrusz pentru realizarea statuii lui Matia Corvin. Pasiunea l-a făcut să studieze anatomia animală la Colegiul de Medicină Veterinară din Budapesta. Lucrările sale se află la Londra, Budapesta, Szeged, Szolnok, Arad. A lucrat cu fervoare și a fost extrem de prolific, reușind să redea în lucrările sale expresivitatea mișcării indiferent de subiectul ales.

Toate trei expozițiile pot fi vizitate pe toată perioada Zilelor Culturale Maghiare în intervalul orar 9.00-16.00.