Vârtej de dansuri populare în centrul Clujului

Și anul acesta Festivalul Internațional de Folclor ”Sfântul Ștefan” va umple Piața Unirii de culoare, joc și voie bună. Ajuns la ediția a XXI-a și fiind dintre cele mai importante evenimente folclorice al minorităţilor etnice din Europa Centrală, festivalul duce în fața publicului prezent la Zilele Culturale Maghiare din Cluj nu mai puțin de 21 de grupuri de dans minoritare naționale și regionale din opț țări. Dansatorii au venit la Cluj din Grecia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Serbia , Voivodina, Croația și din alte județe ale Transilvaniei.

Grupurile folclorice din festival vor juca în Piața Unirii în fiecare zi, între orele 12.00-13.00, din 16 până în 20 august, în fiecare seară urmând a avea loc petreceri la Casa Dansului Popular (Heltai Folk Center). Marți, 20 august, de la ora 18.15 va avea loc Parada costumelor populare pe traseul Sediul Fundaţiei Heltai (strada Clinicilor) – Piaţa Păcii – str. Napoca – Piaţa Unirii. Parada se va încheia la ora 19.00, pe scena mare din Piața Unirii, cu Gala Internațională a Dansului Popular din Cluj.

Cu ocazia festivalului, se vor organiza spectacole și  localităţi din Sălaj şi Alba, respectiv la Dej, Luna de Sus, Jebucu, Vlaha, Sâncraiu și Miraslău. Prin promovarea culturilor regionale europene, festivalul de folclor organizat de Asociaţia SzINT, în colaborare cu Fundaţia Bibliotecară Heltai Gáspár şi Ansamblul Folcloric Szarkaláb din Cluj, contribuie la păstrarea şi valorificarea tezaurului folcloric propriu, conştientizarea importanţei valorilor specifice, promovarea spiritului de toleranţă şi respect.