VÁLTOZÁSOK KOLOZSVÁRON

Augusztus 17-én nyílik, és egészen szeptember 12-ig látogatható a Bánffy-palotában Korniss Péter Változások című kiállítása, amely a Kolozsvári Magyar Napok keretében kerül megrendezésre.

Korniss Péter legutóbb 2010-ben állított ki Kolozsváron, Erdélyi képek címmel, ez volt az első kiállítása a szülővárosában. Most ugyanitt, a Kolozsvári Művészeti Múzeumban, a Bánffy-palotában nyílik tárlata Változások címmel, a Kolozsvári Magyar Napok nyitó eseményeként.

A kiállítás eddig még Kolozsváron be nem mutatott és nagyrészt az elmúlt tíz évben készült képekből áll, amelyeket erdélyi, magyarországi, szlovákiai, szerbiai és romániai falvakban készített a művész. Az első teremben a hatvanas-hetvenes években, még a hagyományos világról készült fotókat láthatunk, a második terem képei már a rendszerváltás utáni korszakban készültek és a globalizálódás kulturális jeleit mutatják be a változó faluban. A harmadik terem a Betlehemesek című sorozat képeiből áll – a Kárpát-medence legkülönbözőbb területeiről érkezett falusi betlehemes csoportok jelennek meg mai, városi környezetben, a hagyományt szembesítve a jelennel. Az utolsó teremben pedig az elmúlt őt évben készült legújabb sorozat látható, amely a Budapesten, vendégmunkásként dolgozó széki asszonyok képeiből áll.

A kiállítás a Kincses Kolozsvár Egyesület, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum és a Várfok Galéria szervezésében jött létre.

Korniss Péterrel legutóbb a Folkudvar c. műsorunkban beszélgettünk:

Korniss Péter 1937-ben született Kolozsváron. 1961-től 1991-ig a Nők Lapja munkatársa, majd szabadúszó fotográfus. Hírnevét több évtizedes dokumentarista munkájával alapozta meg. Tizenhat ország múzeumaiban és galériáiban állított ki. 1977-től három éven át a World Press Photo zsűrije, 1983-tól pedig a W. Eugene Smith Memorial Fund nemzetközi tanácsadó testület tagja. 1999-ben – fotográfusként elsőként – Kossuth-díjat kapott. A nemzet művésze, Pulitzer-emlékdíjas, Prima Primissima-díjas művész, korábban a World Press Photo nemzetközi zsűrijének tagja.

Forrás: https://kulturpart.hu/2019/08/11/valtozasok_kolozsvaron