Vasárnap kezdődik a 10. Kolozsvári Magyar Napok

Az idén tizedik, jubileumi kiadásához érkező Kolozsvári Magyar Napok beharangozó sajtótájékoztatóját tartották kedd délelőtt a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéház teraszán. A sajtóeseményen jelen volt Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója.

„Bátran mondhatjuk, hogy nem csak az igen meleg időjárásra való tekintettel izzik magas hőfokon a Kolozsvári Magyar Napok szervezőcsapata, hiszen az előkészületek utolsó száz méterénél tartunk, augusztus 18-án pedig hivatalosan is kezdetét veszi idei rendezvényünk. Főszervezőként óhatatlanul is eszembe jutnak a tíz évvel ezelőtti emlékek, amikor Kolozsvár Főterét épp átalakították, s úgy döntöttünk, hogy szinte elsőkként belakjuk a Főteret. Ami akkor – az első Magyar Napokkal – kezdetét vette, az mára már mozgalommá vált, s a Kolozsvári Magyar Napok mintaként szolgált Erdély számos más – főként interetnikus – településén, ahol szintén megszervezik a helyi Magyar Napokat. Ezt megünneplendő hétfőtől (augusztus 19.), a Mátyás-szobor mögött, kültéri fotókiállítás várja majd a fesztiválozókat, ahol ízelítőt kaphatnak a Kolozsvári Magyar Napok elmúlt tíz évének legemlékezetesebb pillanataiból, valamint az Erdély különböző településein megszervezett Magyar Napok rendezvényekből” – mondta Gergely Balázs. A főszervező hangsúlyozta: a tizedik Magyar Napokon szeretnék elkerülni az önünneplést, a jubileumi évfordulót pedig azzal kívánják feledhetetlenné tenni, hogy a rendezvény részletein további finomhangolásokat végeznek, a programkavalkádot pedig még színesebbé teszik. „Az idei Magyar Napok egy kétségtelenül fontos állomása az elmúlt évtizednek, ugyanakkor idén sem jöhetne létre rendezvényünk partnereink és támogatóink hathatós közreműködése nélkül, akiknek ezutón is köszönjük az egész éves munkát és támogatást. Külön köszönet illeti Magyarország kormányát és különböző magyar állami intézményeket, akik kiemelt mértékben támogatják rendezvényünket. A velünk együttműködő intézmények és civil szervezetek, történelmi egyházaink, és Kolozsvár Polgármesteri Hivatala is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy évről-évre még színvonalasabb Magyar Napokat szervezhessünk. Utóbbival az elmúlt tíz év legjobb együttműködését sikerült lebonyolítanunk mindeddig, s külön köszönet illeti Kolozsvár önkormányzatát azért, hogy a megnövekedett kiadásainkhoz mérten növelték rendezvényünk támogatását is. Meg kell említenünk továbbá azt a kolozsvári vállalkozói szférát is, mely szintén évről-évre felkarolja rendezvényünket, bizonyítva ezzel, hogy szívügyének tekinti a Magyar Napokat és kolozsvári közösségünk jelenét” – mondta Gergely Balázs.

Három kiemelt rendezvény: néptánc, klasszikus zene és opera

A főszervező három kiemelt rendezvényre is felhívta a figyelmet: az augusztus 18-án 19 órától kezdődő nyitógálát követően lesz látható a Magyar Állami Népi Együttes, külön erre az alkalomra létrehozott, Kolozsvári piactéren című előadása – részletek ITT –, az augusztus 20-i nemzeti ünnepet 19 órától az Egyetemiek Házában ünneplik meg, ahol Vashegyi György karmester vezetésével, a Határon Túli Zenészek Szimfonikus Zenekara ad ünnepi koncertet – részletek ITT –, a Magyar Állami Operaház pedig augusztus 24-én 19 órától szabadtéri előadás keretében – a Stadion utca 2. számnál (Stadion tér) – mutatja be Donizetti Szerelmi bájital című művét – részletek ITT.

Növekvő önkormányzati támogatás, meghosszabbított tömegközlekedési menetrend

„Az idei rendezvény mérföldkő a Magyarnapok történetében, hiszen a tizedik, jubileumi kiadást ünnepelhetjük. Kolozsvár Polgármesteri Hivatala kiemelt rendezvényként kezeli a Kolozsvári Magyar Napokat, s ezt tükrözi az az igyekezete is, hogy évről-évre növelje a fesztiválnak nyújtott önkormányzati támogatás összegét” – mondta Oláh Emese. Kolozsvár alpolgármestere rámutatott: míg 2010-ben csak jelképes, 3000 lejes összeggel támogatta a város a Magyar Napokat, addig idén már ez az összeg 530.000 lej.

A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt (csütörtöktől vasárnapig, augusztus 22-25. között) meghosszabbított és sűrített menetrendben járnak majd a legforgalmasabb busz-, troli- és villamosjáratok – számolt be erről az alpolgármester. A 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamint a 25-ös trolijáratok 22.30 helyett 23.30-ig közlekednek majd, hogy mindenki kényelmesen és biztonságosan hazaérhessen az esti, magyarnapos programok után is. Oláh Emese hozzátette: a Polgármesteri Hivatalra, mint a Magyar Napok partnerére, többnyire adminisztratív feladatok hárulnak, melyek bár nem látványosak, nélkülük azonban nem lehetne zökkenőmentesen lebonyolítani Erdély és a Kárpát-medence egyik legnagyobb kulturális seregszemléjét. Elhangzott: a közrendet a csendőrség és a VIP Guard biztonsági cég biztosítja, ugyanakkor útlezárásokra és forgalomkorlátozásokra is lehet majd számítani a rendezvény ideje alatt.

Több száz program, partner és programhelyszín

„A programpontok száma változatlan: 9 nap alatt 630 eseménnyel várjuk a magyarnapozókat, mindezek pedig 133 programhelyszínen valósulnak meg 156 partnerszervezetünknek köszönhetően. A Romkertben, a Mikó-kertben és a Múzeumok Sétányán közel 100 gyerekprogram várja a legkisebbeket, a 50 filmvetítéssel is készülünk, valamint 25 tárlat nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt” – mondta Szabó Lilla. A Magyar Napok programigazgatója külön kiemelte a kolozsvári születésű, világhírű fotóművész, Korniss Péter, munkásságát bemutató kiállítást – részletek ITT –,  Károly Zöld Gyöngyi textil- és vizuális művész, Kolozsi Tibor és Gergely Zoltán szobrászművészek közös kiállítását – részletek ITT –, Plugor Sándor festő- és grafikusművész emlékkiállítását – részletek ITT –, a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-kiállítását – részletek ITT – és a gyermekvers kiállítást – részletek ITT –, valamint a Kós Károly isztambuli éveit bemutató Isztambul 100 című kiállítást – részletek ITT – és az idén hetedik kiadásához érkező Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivált – részletek ITT. „Az irodalmi programok helyszínei idén is a Bulgakov Irodalmi Kávéház, a Bocskai-ház és konzulátus rendezvényterme lesznek, tematikus városnéző sétákra és gasztronómiai-, valamint sportprogramokra szintén számíthatnak a fesztiválozók, augusztus 19-étől kezdetét veszi a színházi miniévad, a Borutcának ismét a Fogoly utca ad helyet, a borkóstolók pedig az Apáczai Csere János Elméleti Líceum dísztermében lesznek. Jövő szerdától a Farkas utca Fesztiválutcává válik, a Romkertben ismét megelevenedik egy középkori falu, de ugyanitt jelentkezik majd – idén először, augusztus 21-én, szerdán – a Magyar Pásztorkutyák Napja is. A rendszerváltozás 30. évfordulójával tematikus kerekasztal-beszélgetések során foglalkozunk majd, s két szoboravató is helyet kap a Magyar Napok idei programjában: Dávid Ferenc egészalakos szobrát augusztus 17-én 12 órától avatják fel a kolozsvári belvárosi unitárius templom udvarán, Ditrói Ervinnek, a Kolozsvári Művészeti Múzeum alapítójának és első igazgatójának büsztjét pedig augusztus 21-én 17 órától leplezik le a Bánffy-palotában” – mondta Szabó Lilla.

Lehet jelentkezni a Donaton futóversenyre

A 10. Kolozsvári Magyar Napok jubileumi programsorozatából nem hiányozhat a 2018-ban útjára indított KMN-Donaton Futóverseny sem. Az idei kiadásra augusztus 24-én, 10 órakor kerül sor. A versenyzők online, augusztus 22-én 12 óráig tudnak regisztrálni a https://donaton.ro/ weboldalon. A versenyzők 1, 4 és 10 kilométeres távon és tíz korcsoportban mérhetik össze erejüket. Az esetlegesen fennmaradt helyeket a verseny napján, augusztus 24-én, a Farkas utcai versenyközpontban lehet betölteni.

Koncertek és utóbulik

A főtéri nagyszínpadon augusztus 19-én (hétfőn) a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjére, augusztus 20-án (kedden) pedig a Szent István-napi Néptánctalálkozó gálaműsorára kerül sor. Augusztus 21-én (szerdán) a Hajlik a nótafa című magyarnóta-gálát láthatják az érdeklődők, ezt követően pedig Tamás Gábor, kolozsvári származású előadóművész koncertezik. Augusztus 22-én (csütörtökön) rendhagyó zenei eseményre, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Pál István „Szalonna” közös, lemezbemutató koncertjére kerül sor, melyet a Quimby zenekar fellépése követ. Augusztus 23-án (pénteken) a Ladánybene 27 szórakoztatja a közönséget, majd Ákos ad koncertet, augusztus 24-én (szombaton) pedig a Honeybeast és a Neoton Família sztárjai lépnek színpadra. A Bojtorján zenekar koncertjét követően, augusztus 25-én (vasárnap), Zorán fellépésével zárul a 10. Kolozsvári Magyar Napok.

A Farkas utcai színpadon fellép a Koszika & The Hotshot, a Monyó Projekt, az USNK, a No Sugar, a Teddy Queen, a 4s Street, László Attila, a Kifli Zenekar, a Karaván Együttes, a Mozsikácska, az Operett Group Projekt, az Operettissimo és idén is sor kerül a minden évben nagy sikernek örvendő nótagálára is.

A Bánffy-udvar idén is várja zenekedvelőket, hiszen az ott található zenei színpadon lép fel Szalóki Ági Karády-estjével, a tavalyi Várkert Fesztiválról ismert Braindogs – Tom Waits tribute-zenekar, de itt kerül sor az erdélyi és anyaországi színészzenekarok párbajára is, mely keretében a székelyudvarhelyi Actor’s Dzsem Session, a sepsiszentgyörgyi Tesztoszteron Zenei Alakulat, a kolozsvári Loose Neckties Society és a budapesti A Grund elnevezésű vígszínházi fiúzenekar lép színpadra. Ugyanitt ad majd koncertet a Szempöl, a Haraszti Ádám Projekt, a Sárik Péter Trió, a Blue Cold Jalapenos – Red Hot Chili Peppers tribute-zenekar, a Reckless Roses – Guns’n’Roses tribute-zenakar és a The Blackbirds – Beatles tribute-zenekar. Szintén a Bánffy-udvar biztosít helyet az utóbuliknak, valamint itt kóstolhatják meg idén is a fesztiválozók a Fóti Kézműves Sörfőzde italait, de a Bulgakov és az Insomnia is várja a bulizni vágyókat az esti koncertek után.

Honlap és letölthető applikáció

A szervezők felhívták a figyelmet: a Kolozsvári Magyar Napok honlapja – www.magyarnapok.ro – számos további érdekességet és fontos információt tartalmaz, valamint letölthető a 10. KMN telefonos applikációja is androidos (http://bit.ly/10KMN_Android) és iOS-es (http://bit.ly/10KMN_iOS) készülékekre egyaránt.