2020-08-26

A MÉLTATLANUL ELFELEDETT SPORT POLIHISZTOR, VERMES LAJOS

A 11. Kolozsvári Magyar Napok alatt a Bánffy-udvarban egy, a kolozsvári sportéletről szóló könyvet is bemutattak. Killyéni Andrással, a Földszint, 39-es terem című kötet szerzőjével Boros Miklós beszélgetett.

A könyv címe az események fő helyszínét jelöli, ott volt a korszerűen felszerelt tornaterem, mely az akkori Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem – a mai Babeş–Bolyai Tudományegyetem – földszintjének 39-es terme volt. A kötet kulcsfigurája Vermes Lajos torna- és vívómester, aki fontos szerepet játszott Kolozsvár sportéletének elindításában. A szerző elmondta: régi kutatási témája a kolozsvári atlétaélet szerveződése, doktori értekezése szintén ezt a témát ölelte fel, később azonban rájött, bőven van még feltárnivaló.

A beszélgetést követően A magyar Olympiász című dokumentumfilmet vetítették, Zámborszki Ákos rendezésében, a Bánffy Filmklub keretein belül. A film Vermes László életét dolgozza fel: a régi görög olimpiai játékokat Vermes keltette életre, támasztotta fel saját birtokain, különböző megmérettetéseket, sporteseményeket is szervezett, sokszor saját költségen – ezek voltak a Palicsi Játékok 1880 és 1914 között. Vermest polihisztornak tartották: mindig voltak új ötletei, fontos szerepe volt a magyar sportélet felvirágzásában, egész életét ennek szentelte. A magyar sportfotográfia alapköveit szintén ő rakta le. Killyéni András elmondta: Vermes a sport dicsőségéért mindent elkövetett. A filmmel kapcsolatban megjegyezte, megtisztelő volt részese lenni az elkészülés folyamatának, majd hozzátette: különös tapasztalat volt látni, hogy a polihisztor életét és munkásságát kutatók mind másféleképpen vélekednek személyéről. Sokszínű karakter volt.

Az esemény végén Killyéni Andrástól megtudtuk: a könyvből származó bevételeket a kolozsvári sportéletbe szeretnék fektetni, magyar iskolák sportolóit szeretnék jutalmazni. A kötet a Gaudeamus könyvesboltban, illetve online, a libri.ro oldalon is megvásárolható.