2020-08-26

GYÓGYNÖVÉNYHASZNÁLATI ÚTMUTATÓ – MACALIK ERNŐ ELŐADÁSA A KOLOZSVÁRI ROMKERTBEN

Érdekes gyógynövénytörténeti anekdotákkal tűzdelt, képzeletbeli utazáson vettünk részt, számos praktikus gyógytea-fogyasztási tippel gazdagodva, péntek délután Macalik Ernő biológus előadásán a Romkertben, a 11. Kolozsvári Magyar Napok keretein belül.
Az esemény rövid történeti áttekintéssel indult: hallottunk a gyógynövények használatának eredetéről – Mezopotámiától Babilonon át a görög gyógyászatig. Megtudtuk, hogy Marcus Aurelius háziorvosáról, Claudius Galinusról, kapták nevüket azok gyógynövényi részek felhasználásával készült galenusi készítmények, melyeket galenikumoknak nevezünk. A biológus beszélt a középkori kolostori gyógyászatról, az arany előállításáér történő alkímiai kísérletezésekről, melyek megalapozták a kémia és ezáltal a gyógyszerészeti tudományok kialakulását és fejlődését. „Míg a szintetikus gyógyszerek egyetlen összetevőt tartalmaznak, erős hatásúak és odalőnek a betegállapotnak, addig a gyógynövények használata több oldalról támogatja a gyógyulást, és hosszabb folyamatot jelent” – mondta Macalik.
A gyógynövényhasználatban különválasztjuk az empirikus gyógynövényhasználatot és a fitoterápiát. Míg előbbi – mint a folklór – apáról-fiúra szálló tudást jelöl, addig a fitoterápia, melyet régebben orvosi egyetemeken is oktattak, a tudományosan megalapozott gyógynövényekkel történő kezelést jelenti. A gyógynövényekből főzhetünk teát, de a belőlük készült tinktúra, olaj vagy gyógybor szintén alkalmasak a biológus által „szelíd terápiának” nevezett gyógymódokra.
Az előadás során számos gyógynövényhasználati kérdésre kaptunk választ, melyekből csokorba szedtünk néhány hasznos tanácsot: felső-légúti panaszokra fogyasszunk kankalinból vagy kakukkfűből készült főzeteket; a bodza, remek vízhajtó hatása lévén, jó megoldás lehet megfázás esetén; hasmenés ellen ajánlott az áfonya, zöld része pedig vércukorszint-csökkentő; a pitypang antidepresszáns hatású; a vérehulló fecskefű serkenti az epeműködést; a fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatással bír; a galagonya szívkoszorúér-tágító; a mezei zsúrló húgyúti fertőzések ellen is ajánlott; a bíbor kasvirág immunerősítő.