2020.08.20 19:00 - 20:00
Főtér
Kincses Kolozsvár Egyesület

Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész ünnepi koncertje

Nemzeti ünnepünk alkalmából, augusztus 20-án 19 órától kincses városunk Főterén ad koncertet Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész – a Kincses Kolozsvár Egyesület és a KMN Egyesület szervezésében.

A váci születésű művész már négyéves korától zongorázik, s ettől kezdve szinte töretlen ívű pályát tudhat maga mögött. Már egész fiatalon számos díjjal ismerték el kimagasló tehetségét, így nem csoda, hogy 1984-ben a Zeneakadémia „különleges tehetségek osztályába” nyert felvételt. 1993-ban a finn zeneakadémia ösztöndíjasaként tizenkilenc évesen eljutott a tengerentúlra egy amerikai zeneművészeti egyetemre, ahol egyéves ösztöndíjjal tanult. Az ottani tanulmányait a budapesti Zeneakadémiával párhuzamosan végezte.

Bogányi Gergely neve akkor vált még szélesebb körben ismertté, amikor konstruktőrök egy csoportjával új elképzelés és technológia alapján építettek egy teljesen egyedi formájú és felépítésű zongorát. „Nemcsak a zongora lelkét, a rezonánst reformáltuk meg, hanem a hangszer más alkatrészeit is. Ezek összességének köszönhető a nagyon tiszta, erőteljes, felhangdús hang” – így mutatta be a saját nevét viselő, magyar fejlesztésű új hangszert Bogányi Gergely, akivel 2018 augusztusában – szintén a Kolozsvári Magyar Napok keretében – már találkozhatott közönségünk. Akkor a neves művész a Magyar Televízió Virtuózók című műsorában feltűnt, Junior Prima-díjas Boros Misivel lépett fel közösen a Kolozsvári Filharmónia koncerttermében – a kolozsvári Bölcsészkar meghívására, a Kincses Kolozsvár Egyesülettel közös szervezésben.

Műsor:

  • Liszt: Legenda no. 2 St. Francis of Paola Walking on the Water     
  • Beethoven: Sonata in C sharp minor (moonlight sonata)
  • Gounod-Liszt: Faust waltz.
  • Schumann: Kinderszenen.
  • Liszt: Hungarian Rhapsody no. 15 (Rákoczy marsch)