2020.08.19 16:00 - 17:00
Redut / Erdélyi Néprajzi Múzeum
Erdélyi Néprajzi Múzeum

Csipkék. Szemelvények a kolozsvári Iparmúzeum csipkegyűjteményéből

Csipkék. Szemelvények a kolozsvári Iparmúzeum csipkegyűjteményéből – kiállításmegnyitó. Kurátor: Tötszegi Tekla

A Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alatt álló Erdélyi Néprajzi Múzeum 2020. augusztus 19-én, 15 órától megnyitja “Csipkék. Szemelvények a  kolozsvári Iparmúzeum csipkegyűjteményéből” című kiállítását. A kiállítás egy szinte elfelejtett kolozsvári muzeális intézmény, az 1887-ben alapított, s a következő évben a nagyközönség számára is megnyílt Iparmúzeumra kívánja irányítani a látogatók figyelmét. Az iparmúzeumok – vagy ahogyan még nevezték: technológiai múzeumok – a kézműveseknek, kisiparosoknak kívántak a helyi, az országos, sőt a nemzetközi kereskedelemben is helyt álló termékeket bemutatni. Megismertetni a célközönséget azokkal az alapanyagokkal, eszközökkel, technikákkal és mintákkal, amelyek révén maguk is piacképes termékeket készíthettek. Az iparmúzeumok szorosan együttműködtek a helyi tanműhelyekkel és ipariskolákkal, ez utóbbiak által használt mintadarabok, friss termékek ugyanúgy bekerültek a múzeumok gyűjteményébe, akárcsak a muzeális értékű régi darabok vagy neves kortárs mesterek remekei. 

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a volt kolozsvári Iparmúzeum anyagából egy már a gyűjtés pillanatában réginek számító darabokból, iskolai csipkemintákból, illetve komplikáltabb kivitelezésű, s esztétikailag is jelentős értéket képviselő ruhakiegészítőkből álló gyűjteményt őriz. A gyűjtemény bemutatása a csipkeverrés technikájával való ismerkedésre is lehetőséget kínál.

Az eseményen legfeljebb húsz személy vehet részt, a személyes részvétel feltétele a következő link-en való bejelentkezés: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeV5xskazmyl1tuoXALQ3iqlkn8zMkYkV3ObBAWKxLwqX_R4w/viewform?usp=sf_link

A román nyelvű megnyitót 15 órától, a Kolozsvári Magyar Napok keretében meghirdetett magyar nyelvű kiállítás-bemutatót 16 órától élőben is követhetik az intézmény facebook-oldalán. 

https://www.facebook.com/Erdélyi-Néprajzi-Múzeum-101897134536899

A kiállítás 2020. szeptember 20-ig látogatható.