2020.08.19 13:00 - 14:00
Bánffy-palota / Kolozsvári Művészeti Múzeum
Kriterion Könyvkiadó

Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989)

Egy nemzetiségi könyvkiadó a diktatúra évtizedeiben (1969–1989). A kötetet bemutatja: Bartha Katalin Ágnes, Dávid Gyula és H. Szabó Gyula

Beszélgetések a Kriterion munkatársaival. Szerkesztette, az interjúkat készítette, sajtó alá rendezte, a jegyzeteket és a bevezető tanulmányt Bartha Katalin Ágnes írta.

Alapításának 50 éves évfordulóját ünnepli a Kriteron Könyvkiadó.

Nem szokványos évforduló ez – az is lehetne, hiszen a magyar könyvkiadás egészét tekintve is kevés az a magyar kulturális intézmény, amely ilyen évfordulóval büszkélkedhet – , de kiemeli ezt az eseményt a lehetséges kulturális évfordulók sorából az a teljesítmény, amely ehhez a névhez köthető, még hozzá közel fele részben egy olyan korszakban, amikor előbb kedvezőnek tűnő, de aztán egyre nyomasztóbb politikai helyzetben, közvetítője lehetett a romániai nemzetiségek szellemi élete egész sor kiemelkedő teljesítményének. 

Az ötven évből ennek a két évtizedet átfogó munkának a felelevenítésére vállalkozott Bartha Katalin Ágnes, amikor néhány éve felkereste a Kriterion tizenhat munkatársát, s elkészítette, majd sajtó alá rendezte és kísérő tanulmánnyal látta el a velük készített interjúkat.

A kötet nyilván a teljesítményről is szó, de arról a közösségről, arról a munkaszellemről is, amely azt – két évtizedet átfogó tartóssággal – lehetővé tette. És kivétel nélkül minden interjúban, visszatérően, a kiadó-igazgatóról, Domokos Gézáról, akinek a fölöttes hatóságokkal való viszonyban érvényesített diplomáciai érzéke, a kiadói közösség irányában személyes varázsa és céltudatos munkaerkölcse meghatározó szerepet játszott az eredmények elérésében  

 

Polis Könyvkiadó 

Nemzeti Kisebbségkutató Intézet 

Kolozsvár, 2020 

50 lej

Keménytáblás, 408 oldal

Méret: 14 x 20 

ISBN 978-606-542-082-3; 978-606-8377-63-6

 

Szervezők: Polis Könyvkiadó, Kriterion Könyvkiadó