19-08-2020

Clujul, un oraș ”privilegiat”

Prelegerea Privilegiile orașului Cluj ținută de istoricul Cosmin Rusu a fost unul dintre primele evenimente ale Zilelor Culturale Maghiare și s-a desfășurat în limba română în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformate de pe strada Kogălniceanu, de la ora 11. Cadru didactic al Universității ’’Babeș-Bolyai”, Cosmin Rusu a reușit prin detaliile și explicații sale să cucerească publicul clujean venit pe ploaie la eveniment.

Prezentarea sa s-a circumscris unui interes comun: cum a pornit orașul acesta către sine însuși (dacă ceea ce este el azi se poate numi un sine însuși). De unde vine Clujul, cât a însemnat abația benedictină, exploatarea de sare de la Cojocna. Au fost pomeniți sașii ca oaspeți medievali, statutul lor, privilegiile lor. Sașii au fost aduși aici după decimarea populației orașului de către invaziile tătare începând cu domnia regelui Ștefan al V-lea al Ungariei. Rând pe rând, orașul a devenit cetate regală, apoi cetate liberă regală.

A putut târziu să își ia propriile hotărâri, să își judece criminalii, incendiatorii, hoții. Apoi orașul acesta de agricultori, mici proprietari de pământuri, de meșteri și-a întărit puterea militară. Un amănunt mai puțin cunoscut în acest sens, dezvăluit de Cosmin Rusu, este că pentru întreținerea unui soldat contribuiau 60 de oameni.

Istoricul a mai povestit cum cetatea și așezările din jur au fost donate într-o vreme de către rege Episcopiei Transilvaniei care își avea centrul de putere pe lângă Catedrala la Alba Iulia, iar „privilegiul” de data asta a fost fiscalitatea excesivă. Norocul a venit din partea lui Carol Robert de Anjou, devenit la rândul său rege, care a dezleagat orașul (tratat până aici ca un sat) de sub stăpânirea episcopului. Carol Robert de Anjou voia, de fapt, să ia el taxele și vămile de la clujeni, așa că în dauna nobililor feudali și a bisericii, a acordat Clujului statutul de civitas. Era 19 august 1316.

Alți stăpâni, alte privilegii: orașul se putea de acum administra atât juridic, cât și religios. Locuitorii aveau drept de proprietate asupra pământului, iar harnicii oaspeți coloniști sași erau scutiți de vamă pe tot teritoriul Transilvaniei. Premisele de dezvoltare erau create. Povestea istoricului Cosmin Rusu s-a oprit după o oră, dar rămâne să ne gândim ce a fost în continuare privilegiu și ce a fost oportunitate pentru orașul de pe malul Someșului.