22-08-2020

Misa Sfânta Elisabeta, o premieră care s-a lăsat așteptată

Zilele Culturale Maghiare a ajuns preț de două ore și în curtea minunată cu grădină a Parohiei Roman-Catolice Sfântul Mihail pentru un concert inedit. Concertul, care a început la ora 19.00, a fost oferit de Corul și ansamblul instrumental „Sfânta Cecilia” al Bisericii Romano-Catolice și a adus în fața publicului două piese muzicale speciale, scoase de la naftalină, mai puțin cântate, Simfonia în Re Major de Karoly Patacsich și Misa nr XXVII, re minor, „Sfânta Elisabeta” de Antal Banati Buchner. Concertul s-a înscris și în stagiunea muzicală de vară pe care parohia o oferă de câțiva ani și care se desfășoară sub semnul „Soli deo Gloria”, stagiune care se va încheia în 28 august cu concertul Ansamblului „Concerto Spiralis”, având același loc și aceeași oră de desfășurare.

Compozitorul primei piese, Karoly Patacsich, a fost doctor în științele filologiei și medicinei, de profesie oftalmolog. Burghez înstărit, Patacsich s-a ocupat și de muzică. Un diletant foarte cult, bun cunoscător a ceea ce se petrecea în plan muzical pe scenele din Buda, Pesta și Viena, pe lângă dansuri și piese dedicate familiei, prietenilor, colegilor, a compus și ampla Simfonie în Re Major, în care a îmbinat dialogul solo-tutti, concerto-ul baroc, tradiția vieneză a muzicii de divertisment (serenade) cu elemente specifice muzicii tradiționale maghiare.

Antal Banati Buchner a fost organist și dirijor la Catedrala din Esztergon, a ținut o revistă de muzică sacră, a înființat o societate de muzică și o școală de muzică. A compus oratorii, offertorii, graduale, cantate, 38 de mise, uverturi, lieduri, rapsodii, muzică de teatru, operă și operetă. Misa Sfânta Elisabeta, prezentată aseară, a fost scrisă la comanda unui coleg și inițial a fost compusă pentru soliști, cor mixt și orgă, dar apoi ea a fost transcrisă și adaptată pentru orchestră simfonică. Concertul care a putut fi ascultat aseară a fost pregătit îndelung, minuțios, iar asta s-a văzut pe scenă. El ar fi trebuit să fie prezentat la slujba de Paști, dar situația creată de coronavirus nu a permis acest lucru.

Concertul de aseară a prezentat cu generozitate, bine cântată, o muzică oropsită, care pur și simplu nu a avut noroc să prindă canonul și care nu intră în repertoriul clasic. De aceea gestul de restituire de aseară e remarcabil. Am putut vedea evoluând interpretativ Corul și orchestra „Sf. Cecilia”, soliștii Kele Brigitta și György Robert, având pe postul de concertmaestru pe Vincze-Dallos Csilla. A dirijat Dr. Potyó István. Domnnia sa este de altfel cel care face posibilă stagiunea muzicală de vară pe lângă Parohia Romano-Catolică „Sfântul Mihail”.