20-08-2020

Paradisul regăsit al lui Ádám

Adam, pe numele lui complet Ádám Gyula. A regăsit paradisul, l-a imortalizat și acum poate să îl vadă toată lumea în cadrul Zilelor Culturale Maghiare Cluj, într-o expoziție care a fost vernisată ieri, 19 august, și care va rămâne deschisă până pe 6 septembrie în sălile de la parter ale Muzeului de Artă.

Ádám Gyula s-a născut în comuna Cârţa (jud. Harghita) la data de 28 noiembrie 1961. A absolvit secţia de grafică a Liceului de Artă din Târgu-Mureş (1981). Este autorul unor lucrări fotografice cu caracter etnografic, cu precădere din Secuime şi din zona ceangăiască a Moldovei. Expune de 30 de ani în cadrul expozițiilor de fotografie, de grup sau personale. Expozițiile personale au fost mai multe și chiar din denumirea lor se întrevăd interesele sale artistice. „Poetica portretului”, „Umblând pe meleaguri”, „Ziua celor o mie de fete secuience” au fost prezentate în mai multe orașe din Transilvania și în București.

„Paradisul regăsit” constituie este o reprezentativă şi extrem de valoroasă selecţie din și așa prestigioasa și inspirata operă a artistului fotograf din Miercurea-Ciuc. Expoziția cuprinde în principal compoziții, portretele unei lumi fără farafastâcuri și în care autorul fotograf pătrunde fără să o deranjeze sau aranjeze ca să îi surprindă complexitatea și totodată limpezimea cu infinită grijă, înțelegere, căldură și umor. În cadrele sale, Ádám ne îngăduie accesul spre un univers de expresivitate, candoare, detașare, spre iluminarea și luminozitatea anonime de oameni ai pământului.

La Muzeul se Artă vizitatori se pot bucura în expoziția „Paradisul regăsit” de o  galerie de lucrări desăvârșit realizate, cu o tehnică fără greș, cu încadrări perfecte, cu o cromatică armonioasă și subtilă, abundente în umor și șăgălnicie, o lume învelită ca într-un cocon în firescul ei.

Pe perioada festivalului, admiratorii operei lui Ádám Gyula pot achiziționa la intrarea în expoziție și un consistent album de autor, la prețul de 60 de lei.