2020.08.20 19:00 - 20:00
Piaţa Unirii
Asociaţia Clujul Comoară

Concert festiv susţinut de pianistul Bogányi Gergely

Cu ocazia zilei Sfântului Ștefan, renumitul pianist Bogányi Gergely va concerta în piaţa centrală a oraşului-comoară. Artistul a fost laureat cu Premiile „Kossuth Lajos” şi „Liszt Ferenc” pentru dezvoltarea şi protejarea culturii maghiare, respectiv ca recunoaştere a activităţii deosebit de merituoase ca pianist. Evenimentul este organizat de Asociaţia Clujul Comoară şi de Asociaţia KMN.

Născut în oraşul Vác din Ungaria, Bogányi Gergely a început să cânte la pian la vârsta de patru ani şi a parcurs o carieră ascendentă şi fulminantă, talentul său extraordinar fiind remarcat şi premiat de la o vârstă relativ fragedă. Astfel nu trebuie să ne mire faptul că, în 1984, a fost admis în „clasa talentelor deosebite” din cadrul Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. În 1993, la vârsta de 19 ani, a obţinut o bursă din partea Academiei finlandeze de muzică pentru a studia un an în Statele Unite ale Americii, la o academie prestigioasă de muzică. A urmat aceste studii în paralel cu cele de la Academia de muzică din Budapesta.

Numele lui Bogányi Gergely a devenit arhicunos- cut după ce, împreună cu un grup de constructori de instrumente muzicale, a realizat, pe baza unui concept nou şi a unei tehnologii noi, un pian ale cărui formă şi structură sunt completamente uni- ce. „Nu am revoluţionat numai sufletul pianului, rezonatorul, pe care l-am construit nu din lemn, ci dintr-un material compozit pe bază de carbon, dar şi alte componente ale instrumentului muzical. Sunetul foarte curat, puternic şi bogat în armonice se datorează totalităţii acestora”, a spus Bogányi Gergely, care a iniţiat crearea acestui instrument inovator pentru că nu a regăsit în restul pianelor tonalitatea care să corespundă întru totul gustului său muzical.

Artistul şi echipa sa de specialişti maghiari au creat prototipul „pianului-minune” areodinamic, care oferea sunetele şi tonalitatea dorită, în decurs de şapte ani. În luna ianuarie a anului 2015, publicul larg a avut ocazia să cunoas- că noul instrument. Participanţii la Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea ocazia acum să se bucure şi ei de sunetul aparte al pianului-minune şi de interpretarea lui Bogányi Gergely.