2020.08.19 20:00 - 21:00
Curtea Palatului Bánffy / Muzeul de Artă
EMIL

Prezentare de carte în limba română: Székely János – „Armata de Apus”

Spectacol de lectură susţinut de actorul Lari Giorgescu, artist al Teatrului Naţional Bucureşti.

Regizoare: Kovács Zsuzsánna.

Discuţii pe marginea romanului prezentat susţinute de scriitoarea şi redactoarea Márton Evelin, scriitorul Filip Florian şi traducătorul literar Marius Tabacu.

La iniţiativa şi cu sprijinul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, traducătorul Marius Tabacu a transpus în limba română volu- mul scriitorului Székely János – „Armata de apus”. Asta după ce în 1989 apăruse deja în primă ediţie, dar care a rămas în penumbra evenimentelor de atunci. Noua traducere a fost publicată de curând la Editura Curtea Veche, şi a fost prezentată pentru prima dată publicului cititor bucureştean pe 4 februarie a.c..

La lansarea volumului în cadrul Zilelor Maghiare din Cluj va fi prezent şi traducătorul Marius Tabacu. Cu această ocazie se va prezenta spectacolul-lectură în regia lui Kovács Zsuzsánna şi interpretarea actorului Lari Giorgescu (Teatrul Naţional Bucureşti). Despre carte, semnificaţia ei şi traducerea recent apărută vor dialoga scriitorii Márton Evelin şi Filip Florian.

„Evenimentul de căpătâi al bărbaţilor din generaţia de astăzi (şi în acelaşi timp factorul esenţial al istoriei contemporane) este războiul. Iar reperul cel mai grăitor al lumii noastre trecute este tot războiul. Cine nu înţelege asta, nu ne înţelege nici pe noi”, scria Székely János în capitolul intitulat „Dedicaţie” al romanului „Armata de apus”. Al doilea război mondial a zguduit din temelii întreaga fiinţă a autorului, care la vârsta de doar 16 ani se găseşte pe câmpul de luptă, parte a unei armate deloc glorioasă, în retragere, ştiind că mai totul este pierdut, agăţându-se până la ultimul moment de regulamentul militar riguros, care însă nu mai poate salva nimic.

Seria de povestiri intitulată „Armata de apus” conştientizează – prin sensibilitatea morală şi pasiunea scriitorului de a căuta adevărul – ceea ce nu poate fi uitat. „Ce se poate uita să uităm cu sufletul împăcat. Ce nu se poate uita: aceasta este şansa noastră” – cu aceste gânduri începe romanul.

Székely János (1929–1992) a fost o personalitate polivalentă a literaturii maghiare din secolul al XX- lea, poet, prozator, dramaturg, eseist şi traducă- tor. S-a născut la Turda, iar în 1940 s-a mutat la Târgu Mureş unde a studiat la Colegiul Reformat (astăzi Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”), apoi din 1943 a fost cadet la Școala Militară. În 1944, compania lui a fost dusă în Europa de Vest, din faţa frontului care se apropia. Pe parcurs Székely János a fost luat prizonier, de unde s-a întors în 1946, terminându-şi studiile liceale. În perioada 1948–1952 a studiat filosofia la Universitatea Bolyai din Cluj.

„Armata de apus” a apărut prima dată în 1979 la editura Kriterion, iar în 1980 a fost numită Cartea anului de către revista „Utunk” din Cluj (astăzi Helikon). Scriitorul a refuzat Premiul Pezsgő ce i se conferise pentru acest roman, refuzând cu consecvenţă toate celelalte premii acordate ulte- rior. După 1990, numele lui a fost vehiculat de mai multe ori cu ocazia nominalizărilor pentru premiile József Attila şi Kossuth, dar autorul a făcut tot posibilul ca să nu primească nici unul din acestea.